Vietnam : Proeminentul activist şi avocat pentru drepturile omului Nguyen Van Dai, încarcerat pentru 15 ani

Publicat:

Proeminentul activist şi avocat vietnamez pentru drepturile omului Nguyen Van Dai a fost încarcerat pentru 15 ani joi, alături de alţi cinci activişti condamnaţi la pedepse cu închisoarea de 7-12 ani, a anunţat soţia sa, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Nguyen Van Dai, în vârstă de 48 de ani, a fost acuzat de un tribunal din Hanoi de activităţi “vizând răsturnarea administraţiei populare”, în cadrul unui proces desfăşurat sub o puternică pază în această ţară comunistă.


Citește și : ONU cere Ungariei să pună capăt discursului motivat de ură împotriva minorităţilor și să protejeze migranții

“Sunt foarte dezamăgită de proces şi protestez puternic”, a spus soţia lui Dai, Vu Minh Khanh. “El este nevinovat şi a pledat nevinovat la proces. Va continua să lupte şi va ataca verdictul”.

În pofida unor reforme profunde ale economiei şi deschiderii pentru schimbări sociale, Partidul Comunist din Vietnam menţine o cenzură puternică asupra mass-media şi arată toleranţă zero faţă de critică.

Ambasadorul SUA, Daniel Kritenbrink, a declarat luna trecută că intensificarea represiunii împotriva activiştilor în Vietnam este “profund îngrijorătoare”.

Comentând procesul, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Hanoi, Le Thi Thu Hang, a declarat reporterilor joi că eforturile Vietnamului de a promova drepturile omului au fost “pe larg recunoscute” de comunitatea internaţională.

“În Vietnam nu există niciun fel de prizonieri de conştiinţă” şi oamenii nu sunt arestaţi pentru “exprimarea liberă a opiniei”, a spus Hang.

În martie 2013, Dai şi alţii au format “Frăţia pentru Democraţie”, care a desfăşurat activităţi antiguvernamentale pentru a “construi o democraţie pluralistă” în Vietnam, potrivit unei copii a documentului oficial al acuzării împotriva lui Dai, consultat de Reuters.

“Guvernul vietnamez ar trebui să le mulţumească pentru eforturile de îmbunătăţire a ţării în loc să îi aresteze şi să-i judece”, a declarat directorul Human Rights Watch Asia, Bird Adams.

Dai a aşteptat procesul de la arestarea sa în decembrie 2015. El a efectuat anterior patru din cinci ani de închisoare după ce a fost condamnat în 2007 pentru “propagandă împotriva statului”.

Sute de poliţişti erau postaţi în afara tribunalului în timpul procesului de joi şi un marş planificat de familiile activiştilor deţinuţi a fost oprit.

Citește și : Polonia : Miniştrii își donează primele pentru opere sociale (Jaroslaw Kaczynski)

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zodia care se va umple de bani în august

Zodia care se va umple de bani în august August 2024 vine cu oportunități financiare neașteptate pentru mai multe semne zodiacale. Astrele sunt deosebit de...

Conturile bancare din Moldova ale lui Șor și Plahotniuc – blocate. Decizia vizează încă 9 persoane

Conturile bancare din Moldova ale lui Șor și Plahotniuc – blocate. Decizia vizează încă 9 persoane Consiliul Interinstituțional de Supervizare (CIS), responsabil de aplicarea măsurilor...

O ripostă iraniană, așteptată ‘în următoarele zile’; forţele SUA din Irak şi Siria ar putea fi vizate

O ripostă iraniană, așteptată 'în următoarele zile'; forţele SUA din Irak şi Siria ar putea fi vizate Preşedintele american Joe Biden preconizează desfăşurarea unor forţe...

Din septembrie, elevii din Chișinău vor frecventa gratuit grupele cu program prelungit

Din septembrie, elevii din Chișinău vor frecventa gratuit grupele cu program prelungit Din luna septembrie, în școlile din Chișinău grupele cu program prelungit vor fi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.