X

Vietnam : Proeminentul activist şi avocat pentru drepturile omului Nguyen Van Dai, încarcerat pentru 15 ani

Proeminentul activist şi avocat vietnamez pentru drepturile omului Nguyen Van Dai a fost încarcerat pentru 15 ani joi, alături de alţi cinci activişti condamnaţi la pedepse cu închisoarea de 7-12 ani, a anunţat soţia sa, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Nguyen Van Dai, în vârstă de 48 de ani, a fost acuzat de un tribunal din Hanoi de activităţi “vizând răsturnarea administraţiei populare”, în cadrul unui proces desfăşurat sub o puternică pază în această ţară comunistă.

Citește și : ONU cere Ungariei să pună capăt discursului motivat de ură împotriva minorităţilor și să protejeze migranții

“Sunt foarte dezamăgită de proces şi protestez puternic”, a spus soţia lui Dai, Vu Minh Khanh. “El este nevinovat şi a pledat nevinovat la proces. Va continua să lupte şi va ataca verdictul”.

În pofida unor reforme profunde ale economiei şi deschiderii pentru schimbări sociale, Partidul Comunist din Vietnam menţine o cenzură puternică asupra mass-media şi arată toleranţă zero faţă de critică.

Ambasadorul SUA, Daniel Kritenbrink, a declarat luna trecută că intensificarea represiunii împotriva activiştilor în Vietnam este “profund îngrijorătoare”.

Comentând procesul, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Hanoi, Le Thi Thu Hang, a declarat reporterilor joi că eforturile Vietnamului de a promova drepturile omului au fost “pe larg recunoscute” de comunitatea internaţională.

“În Vietnam nu există niciun fel de prizonieri de conştiinţă” şi oamenii nu sunt arestaţi pentru “exprimarea liberă a opiniei”, a spus Hang.

În martie 2013, Dai şi alţii au format “Frăţia pentru Democraţie”, care a desfăşurat activităţi antiguvernamentale pentru a “construi o democraţie pluralistă” în Vietnam, potrivit unei copii a documentului oficial al acuzării împotriva lui Dai, consultat de Reuters.

“Guvernul vietnamez ar trebui să le mulţumească pentru eforturile de îmbunătăţire a ţării în loc să îi aresteze şi să-i judece”, a declarat directorul Human Rights Watch Asia, Bird Adams.

Dai a aşteptat procesul de la arestarea sa în decembrie 2015. El a efectuat anterior patru din cinci ani de închisoare după ce a fost condamnat în 2007 pentru “propagandă împotriva statului”.

Sute de poliţişti erau postaţi în afara tribunalului în timpul procesului de joi şi un marş planificat de familiile activiştilor deţinuţi a fost oprit.

Citește și : Polonia : Miniştrii își donează primele pentru opere sociale (Jaroslaw Kaczynski)

Tags: HanoiinchisoareNguyen Van DaiVietnam
Categorii: Știrile zilei