X

Un vietnamez a fost inculpat în Germania după o răpire demnă de Războiul Rece

Un vietnamez a fost inculpat pentru presupusul său rol în răpirea unui compatriot la Berlin în 2017, a anunţat miercuri justiţia germană, o răpire demnă de Războiul Rece ce ar fi fost orchestrată de Hanoi, relatează AFP, potrivit agerpres.

Suspectul, prezentat ca Long N. H. şi în vârsta de 47 de ani, a fost inculpat pe 28 februarie pentru presupusa colaborare cu un serviciu străin de informaţii şi pentru “participare la o răpire”, potrivit unui comunicat al Parchetului Federal.

Citește și: Un elicopter al forțelor de securitate ruse S-A PRĂBUȘIT în Cecenia

Astfel de fapte sunt pedepsite cu 10 ani de închisoare.

Arestat în Republica Cehă în august 2017, Long N. H. a fost predat autorităţilor germane, care l-au plasat în detenţie.

El este suspectat că a oferit asistenţă logistică pentru răpirea lui Trin Xuan Thanh, fost membru al partidului comunist şi fost şef al unei filiale a unei companii petroliere publice vietnameze.

Acuzat de Hanoi că a deturnat 120 de milioane de euro, acesta a fost răpit la 23 iulie 2017 împreună cu o femeie într-un celebru parc berlinez “la iniţiativa serviciilor guvernamentale vietnameze”, potrivit Parchetului.

Ei au fost “duşi la ambasadă” şi apoi expediaţi în Vietnam, potrivit aceleiaşi surse.

Citește și: ‘Călăul din Belarus’ a fost EXECUTAT

Hanoiul susţine că Trin Xuan Thanh s-a întors în mod voluntar. Judecat de un tribunal vietnamez, el a fost condamnat la începutul anului de două ori la închisoare pe viaţă pentru deturnare de fonduri.

Cu câteva zile înainte de răpire, Long N. H. a închiriat la Praga o furgonetă şi o maşină folosite pentru răpirea din Berlin.

El a adus apoi camionul înapoi în Republica Cehă şi atunci a fost arestat şi predat Germaniei.

Afacerea a scandalizat guvernul german, provocând o criză diplomatică. Ministrul de externe Sigmar Gabriel a denunţat atunci metode demne de “filmele despre Războiul Rece”.

Regimul comunist vietnamez a lansat în urmă cu câţiva ani o operaţiune împotriva corupţiei. Răpirea lui Thanh a atras atenţia asupra metodelor folosite de regim pentru dispariţia adversarilor săi.

Tags: germaniaHanoiLong N. H.Razboiul receSigmar GabrielTrin Xuan ThanhVietnam
Categorii: Diaspora