Vietnamul lucrează la ajutoare de sute de milioane de dolari pentru multinaţionale, contracarând impozitul global

Publicat:

Samsung şi alte companii străine presează Vietnamul să introducă o reformă în valoare de sute de milioane de dolari care le-ar despăgubi pentru impozitele ridicate pe care urmează să le plătească începând de anul următor, în conformitate cu o revizuire a regulilor fiscale globale, a declarat pentru Reuters o sursă din apropierea discuţiilor, transmite agerpres.

Aceste discuţii vin în avanpremiera introducerii, din luna ianuarie 2024, a unui impozit minim de 15% pentru marile multinaţionale, conform unei reforme istorice adoptate sub auspiciile Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).


Citeşte şi: ‘Beluga-spion rusă’ se află în prezent pe coasta de vest a Suediei – Black News

Vietnamul s-a angajat să respecte regulile OECD, astfel că va majora cota de impozitare pentru multe din multinaţionale care operează în ţară şi care în prezent sunt taxate la un nivel mult mai mic prin diferite facilităţi.

Regulile globale cer companiilor, care în prezent plătesc taxe mai mici în jurisdicţii cu un regim fiscal favorabil, să plătească taxe comparabile cu cele din ţara lor de origine. Majorarea taxelor înseamnă că firmele străine ar putea să se retragă din Vietnam, pentru a respecta regulile, iar decizia autorităţilor de la Hanoi de a implementa cota de impozitare de 15% înseamnă că lucrează la planuri pentru a despăgubi companiile, în ideea de a evita plecarea lor.

Ţara din sud-estul Asiei, care se bazează pe investiţiile străine pentru a-şi stimula economia, se teme că noile reguli transfrontaliere o vor face mai puţin atractivă pentru multinaţionale.

“Dacă acest lucru nu se va rezolva, competitivitatea Vietnamului se va reduce”, spune Hong Sun, preşedintele Camerei de comerţ coreene din Vietnam, adăugând că investitorii din Coreea de Sud sunt sensibili la modificarea regimului fiscal.

Potrivit sursei citate de Reuters, la o reuniune care a avut loc în luna aprilie, giganţii sud-coreeni Samsung Electronics şi LG Electronics, producătorul americani de cipuri Intel şi grupul german Bosch au făcut parte dintr-un grup de aproximativ zece mari investitori care au cerut despăgubiri. La presiunile investitorilor, Guvernul de la Hanoi pregăteşte un proiect de act normativ care ar urma să fie aprobat de Parlament în luna octombrie, prin care vor fi oferite despăgubiri parţiale marilor firme, a adăugat sursa care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Multinaţionalele au investit zeci de miliarde de dolari în Vietnam şi sunt mai angajatori. De exemplu, Samsung este cel mai mare investitor străin în Vietnam, unde angajează 160.000 de persoane şi produce jumătate din smartphone-urile sale în această ţară, fiind responsabil pentru aproape o cincime din exporturile totale ale Vietnamului.

Potrivit unor date guvernamentale publicate de mass media locale, în 2019 rata de impozitare a Samsung a variat între 5,1% şi 6,2% în cele două provincii din nordul Vietnamului unde grupul sud-coreean produce smartphone-uri.

Citeşte şi: Consiliul Europei: Al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Turcia, marcat ‘de un limbaj incendiar şi restricţii pentru libertatea de exprimare’ – Black News

Potrivit proiectului de act normativ, care este posibil să sufere modificări, companiile care au investiţii mari în Vietnam vor putea primi ajutoare în numerar sau credite fiscale pentru a-şi sprijini facilităţile de producţie sau cele de cercetare.

Costul total al măsurilor avute în vedere este estimat la câteva sute de milioane de dolari pe an, a precizat sursa citată de Reuters, apreciind că nota de plată pentru Vietnam se va ridica la cel puţin 200 de milioane de dolari pe an. Cu toate acestea, costurile ar urma să se ridice la un nivel comparabil cu veniturile suplimentare pe care Vietnamul ar urma să le strâng de pe urma taxelor mai mari impuse multinaţionalelor, a adăugat sursa.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori Un scandal de proporții a izbucnit la Saga Festival și...

VIDEO – Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația

VIDEO - Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația În adâncul Pământului se află nucleul, o minge metalică solidă care se rotește independent...

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență conform protocoalelor Organizaţiei Mondiale...

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării La summitul său apropiat, marcând 75 de ani de la înființarea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.