Viitorul cancelar al Austriei susţine poziţia lui Donald Tusk privind cotele de refugiaţi

Publicat:

Liderul austriac Sebastian Kurz, care se pregăteşte să devină şef al executivului, a declarat vineri că împărtăşeşte scepticismul preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, în ce priveşte cotele de refugiaţi, care “nu au funcţionat”, transmite AFP, potrivit agerpres.

Tânărul preşedinte al formaţiunii conservatoare OeVP (Partidul Poporului), care a câştigat alegerile legislative anticipate din 15 octombrie, a apreciat că Donald Tusk “a avut dreptate să spună despre cotele obligatorii de migranţi stabilite în cadrul Uniunii Europene că nu au funcţionat”.


Citeşte şi: Un celebru judecător federal ROMÂN din SUA este anchetat pentru hărţuire sexuală

Întrebat de agenţia austriacă de presă APA, Sebastian Kurz a adăugat că intenţionează să pledeze “pentru schimbarea acestei politici de migraţie eronate”, argumentând că “este necesară o schimbare a sistemului”.

Rezervele exprimate de Donald Tusk cu privire la mecanismul “cotelor” obligatorii de repartizare a refugiaţilor în interiorul UE au generat, de miercuri, o polemică pe plan european. Potrivit lui Tusk, dezbaterea acestui subiect “s-a dovedit puternic conflictuală” în rândul partenerilor europeni, mobilizând o energie “disproporţionată” pentru a se dovedi în final “ineficace”.

Poziţia lui Tusk a stârnit controverse, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker calificând-o drept “inacceptabilă” şi de natură să “submineze unul dintre pilonii principali ai proiectului european, principiul solidarităţii”. Din contră, alte ţări, cum este Ungaria, au salutat remarcile preşedintelui Consiliului UE.

Sebastian Kurz (31 de ani) şi partidul său sunt pe cale de a finaliza formarea unui guvern de coaliţie cu partidul de extremă dreapta FPOe, care a ieşit pe locul al treilea la alegerile din octombrie, un acord în acest sens putând fi anunţat chiar sâmbătă.

Citeşte şi: Beijingul şi-a extins obiectivele militare din Marea Chinei de Sud

Fermitatea în materie de politică a migraţiei este unul din principalii numitori comuni ai celor două formaţiuni. Kurz, unul dintre iniţiatorii închiderii aşa-zisei rute balcanice în 2016, a dat totuşi asigurări că guvernul său va avea o “puternică orientare europeană”, manifestând în acelaşi timp rezerve faţă de o prea mare delegare de suveranitate.

Austria, care înainte de alegeri a fost guvernată de o coaliţie de centru între conservatori şi social-democraţi, a sprijinit mecanismul de cote adoptat în momentul de vârf al crizei migraţiei, dar nu a primit în cadrul acestui mecanism decât câţiva refugiaţi, acceptând în schimb zeci de mii de solicitanţi de azil, începând din 2015.

Problema migraţiei se află pe agenda summitului european de două zile început joi la Bruxelles. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.