Viitorul postbelic al Israelului: Apel pentru înlăturarea UNRWA

Publicat:

Viitorul postbelic al Israelului: Apel pentru înlăturarea UNRWA

Personalul din Gaza al organizației predică fățiș de foarte mulți ani ura față de evrei și Israel și glorifică martiriul; războiul oferă o ocazie excelentă de a stârpi această ură și de a îndepărta cu totul UNRWA din Gaza.

Recunoașterea recentă de către SUA a disponibilității Israelului de a discuta „ziua de după” reprezintă un moment de răscruce în războiul actual. Discuția ar trebui să meargă și dincolo de considerațiile militare și de securitate referitoare la Fâșia Gaza, scrie YNET NEWS, potrivit stiripesurse.ro.

Situația impune o analiză aprofundată a problemelor educaționale, sociale și civice, în centrul cărora se situează rolul UNRWA [„Agenția de Ajutor și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat” a ONU, subordonată Adunării Generale; se ocupă exclusiv cu refugiații palestinieni de după 1948 și descendenții lor din Cisiordania, Fâșia Gaza, Iordania, Liban și Siria și are peste 30.000 de angajați, marea majoritate tot refugiați palestinieni – n.trad.].


Viitorul postbelic al Israelului: Apel pentru înlăturarea UNRWA

Fâșia Gaza a înregistrat o explozie demografică de 86% în ultimii 20 de ani, de la 1,13 milioane în 2000 la 2,1 milioane în 2020. Iar prognozele arată că populația se va dubla în următorii 30 de ani. Această explozie demografică într-o zonă care oricum era una dintre cele mai dens populate din lume va complica și mai mult orice eventuale conflicte viitoare dintre Israel și Gaza. Va crește și cererea de ajutor umanitar, de educație și alte servicii elementare.

Până acum aceste servicii au fost asigurate de comunitatea internațională, în principal prin intermediul UNRWA. Prin existența și activitățile ei, UNRWA perpetuează peste generații statutul de refugiați al palestinienilor, inhibându-le capacitatea de a se stabili permanent undeva și încurajându-le dorința de a se întoarce pe un teritoriu care acum este statul Israel. Astfel procedând, UNRWA a consolidat ideologii extremiste care blochează calea către pace și care-i împiedică pe palestinieni să-și formeze o viziune despre propriul viitor, alta decât acest conflict nesfârșit.

Citeşte şi: Punctele cheie ale acordului privind reforma politicii UE de azil şi migraţie – Stiripesurse.md

Probele privind rolul nociv al UNRWA în acest context sunt profund tulburătoare. Școlile și taberele de vară ale UNRWA au devenit pepiniere ale urii și violenței. Rapoarte detaliate întocmite de ONG-ul UN Watch expun peste 150 de cazuri, după 2015, în care angajați ai UNRWA au fost implicați în susținerea terorismului și antisemitismului. Fapt șocant, 82 de profesori și alți angajați ai UNRWA au fost surprinși în peste 30 de școli distribuind materiale educaționale care îndeamnă la ură. Un exemplu este un manual folosit la Școala Primară Al-Zaytun din Gaza, administrată de UNRWA, care îl glorifică pe Dalal Mughrabi, un terorist care a pus la cale un atentat josnic împotriva a 38 de civili israelieni, printre care și 13 copii nevinovați.

Îndoctrinarea aceasta nu produce doar efecte pur ideologice, ci se traduce prin consecințe palpabile, periculoase. Un raport recent întocmit de ONG-ul IMPACT-se stabilește o legătură directă între educația oferită de școlile UNRWA din Gaza și amplificarea violenței. Mai mult de 100 dintre participanții la masacrul Hamas din 7 octombrie sunt absolvenți de școli UNRWA. Mai mult chiar, cel puțin 14 angajați ai UNRWA au lăudat public pe rețelele sociale atacurile din 7 octombrie, demonstrând, încă o dată, că există o îngrijorătoare glorificare a violenței.

Viitorul postbelic al Israelului: Apel pentru înlăturarea UNRWA

Actuala criză din Gaza oferă o ocazie fără precedent de a substitui UNRWA cu o soluție mai bună. Acțiunile globale de reconstrucție a Fâșiei Gaza vor crea ocazia adoptării unor reforme structurale capabile să armonizeze iarăși chestiunea refugiaților palestinieni cu normele globale de gestionare a refugiaților și să promoveze în locul actualelor practici educaționale o alternativă mai compatibilă cu pacea. Aceste practici ar trebui să se inspire din cele mai înalte standarde mondiale pentru mediile de conflict și post-conflict, inclusiv inițiative și strategii educaționale israeliano-arabe de succes.

În calitate de evreu din diaspora și de cetățean canadian profund interesat de programele de bunăstare și educație din Israel, cer cu ardoare guvernului israelian ca atunci când deliberează referitor la „ziua de după” să acorde prioritate obiectivului desființării UNRWA și să lucreze la înființarea unor structuri de educație și servicii sociale alternative. Soluționarea problemei influenței UNRWA nu este doar un obiectiv strategic, este imperativă. Securitatea viitoare a Israelului și posibilitatea unei păci durabile depind de abordarea și soluționarea decisivă a acestei probleme.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O moldoveancă a murit într-un accident produs în România

O moldoveancă a murit într-un accident produs în România O femeie în vârstă de 75 de ani a murit, vineri seara, în urma unui...

Doi bărbați, sancționați penal pentru că au vânat ilegal căprioare

Doi bărbați, sancționați penal pentru că au vânat ilegal căprioare Doi bărbați au fost sancționați penal cu amendă în mărime de 30 de mii de...

ULTIMA ORĂ/ Accident deosebit de grav cu cinci persoane decedate și alte șapte rănite

ULTIMA ORĂ/ Accident deosebit de grav cu cinci persoane decedate și alte șapte rănite Un accident rutier grav a avut loc astăzi în localitatea Codreanca,...

CSE a instituit stare de alertă timpurie în sectorul gazelor naturale

CSE a instituit stare de alertă timpurie în sectorul gazelor naturale Comisia pentru Situații Excepționale a instituit starea de alertă timpurie în sectorul gazelor naturale....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.