Viitorul preşedinte al Cubei va continua retorica împotriva SUA

Publicat:

Vicepreşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel, pregătit să îl înlocuiască pe Raul Castro la conducerea ţării, a acuzat duminică SUA, în cadrul alegerilor parlamentare, că “reiau retorica Războiului Rece”, relatează dpa, conform agerpres.

Diaz-Canel a susţinut un discurs la televiziunea de stat după ce şi-a exprimat votul în oraşul Santa Clara pentru parlamentul care îl va alege pe succesorul lui Raul Castro la 19 aprilie.


Citeşte şi: UN elicopter s-a prăbușit la New York. Mai mulți morți

“Revoluţia este atacată pe fondul unei situaţii care se deteriorează”, a spus el, adăugând că relaţiile Havanei cu Washingtonului nu s-au mai îmbunătăţit sub “o administraţie care a ofensat Cuba”.

Diaz-Canel nu a menţionat numele preşedintelui american Donald Trump, a cărui administraţie a înăsprit restricţiile comerciale şi de călătorie asupra acestei insule din Caraibe, după ce relaţiile s-au dezgheţat în timpul lui Barack Obama.

“Sunt sigur că, mai devreme, şi nu mai târziu, vom învinge planurile imperialiste”, a spus vicepreşedintele, care a promis de asemenea că Havana va răzbate prin embargoul economic al SUA.

Peste 8 milioane de cubanezi au fost chemaţi la urne să ratifice selecţia celor 605 membri ai Adunării Naţionale, toţi fiind pre-aleşi de o comisie naţională pe baza propunerilor făcute de adunările locale şi de alte adunări cu drept de a face nominalizări.

548 de candidaţi sunt membri ai Partidului Comunist aflat la putere, în timp ce restul au fost selectaţi şi giraţi de oficiali ai partidului.

Este de aşteptat ca toţi candidaţii să primească peste 50% din voturi, procentul necesar pentru a fi confirmaţi. În cazul puţin probabil că unii candidaţi nu vor depăşi acest prag, atunci va avea loc un al doilea tur. Rezultatele vor fi anunţate luni.

Citeşte şi: Noul minister al ‘Patriei’ stârneşte o polemică aprinsă în Germania

Aproape 78,6% din persoanele cu drept de vot s-au prezentat la urne, conform Comisiei Naţionale Electorale.

În afară de Adunarea Naţională, cubanezii au ales şi 1.265 de delegaţi pentru 15 consilii provinciale.

Noul parlament se va reuni la 19 aprilie pentru a alege un succesor al lui Castro, în vârstă de 86 de ani. Este de aşteptat ca succesorul să fie Diaz-Canel, un inginer care a urcat toate treptele Partidului Comunist şi a fost ministru al Educaţiei.

În vârstă de 57 de ani, Miguel Diaz-Canel ar deveni primul preşedinte care nu aparţine familiei Castro după Revoluţia din 1959, în urma căreia fratele mai mare al lui Raul Castro, Fidel, a ajuns la putere.

Raul Castro a preluat provizoriu funcţia de şef al statului în 2006, când starea de sănătate a lui Fidel s-a deteriorat, şi a devenit preşedinte deplin în 2008. Fidel Castro a murit în 2016, la vârsta de 90 de ani.

“Deşi viitorul preşedinte nu va avea acelaşi nume de familie, va fi fără îndoială un fiu al Revoluţiei”, a postat pe Twitter Ministerul de Externe.

Citeşte şi: Lobby intens al sud-coreenilor pentru concretizarea summitului Trump-Kim

Chiar dacă aparţine unei generaţii post-revoluţie, nu este de aşteptat ca Diaz-Canel să introducă reforme profunde.

Nu doar că este un adept al continuităţii, dar el ar putea fi limitat de prezenţa lui Castro, care va conduce Partidul Comunist cel puţin până la următorul congres din 2021.

“Am parcurs un drum lung şi dificil, dar l-am parcurs cu onoare, alături de poporul nostru”, a spus Castro duminică la un eveniment cultural.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

Condiții mai bune într-o grădiniță din Edineț: A fost amenajat SmartLab cu sprijinul UE

Condiții mai bune într-o grădiniță din Edineț: A fost amenajat SmartLab cu sprijinul UE Roboți, podea interactivă, imprimantă și stilouri 3D. De aceste tehnologii beneficiază...

Paradisul din Italia care și-a închis porțile pentru turiști din cauza secetei

Paradisul din Italia care și-a închis porțile pentru turiști din cauza secetei Agrigento este un paradis turisc cunoscut în întreaga lume, însă seceta a dus...

Caz șocant la Drochia. Un copil a luat toporul și a tăiat un deget fratelui mai mic

Caz șocant la Drochia. Un copil a luat toporul și a tăiat un deget fratelui mai mic Un copil a rămas fără un deget, după...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.