Viktor But a revenit în comerțul cu arme

Publicat:

Viktor But a revenit în comerțul cu arme

Viktor But a revenit în comerțul cu arme, anunţă publicaţia The Wall Street Journal,potrivit stiripesurse.ro. El a luat parte la o întâlnire în cadrul căreia a fost stabilită o înțelegere de a comercializa mitraliere ruseşti către rebelii Houthi din Yemen.

Vezi şi: VIDEO – IDF a distrus un tunel al Hezbollah care ajungea în Israel – Stiripesurse.md


Viktor But, condamnat în Statele Unite într-un dosar de trafic de arme și revenit în Rusia, în urma unui schimb efectuat cu baschetbalista americană Brittney Greiner, este din nou angajat în comerţul cu arme, titrează Wall Street Journal, citând un oficial european și alte surse care sunt bine informate în legătură cu această situație. Potrivit publicației, în august 2024, la Moscova, But a participat la o întâlnire în cadrul căreia s-a ajuns la o înțelegere pentru a vinde puști ruseşti de asalt Kalaşnikov pentru suma de 10 milioane de dolari către rebelii Houthi din Yemen. Livrările sunt preconizate pentru luna octombrie 2024, armele urmând să ajungă ca un transport de alimente în portul Hudaydah, un port cheie yemenit de pe coasta Mării Roșii. Portul este al doilea port ca mărime din țară, situat în Al Hudaydah, al patrulea oraș ca mărime din Yemen. Wall Street Journal anunţă că But a fost intermediarul acestei afaceri la care au luat parte doi reprezentanți Houthi, care au venit la Moscova sub pretextul de a cumpăra îngrășăminte și mașini. Surse bine informate în legătură cu această afacere suţin nu știu exact dacă negocierile cu rebelii Houthi din Yemen au fost conduse la conducerea Kremlinului sau doar cu ‘consimțământul său tacit’. Jurnaliştii notează, de asemenea, că nu au putut stabili sursa livrărilor.

Viktor But a revenit în comerțul cu arme

Rebelii Houthi din Yemen și-au manifestat interesul şi pentru achiziţionarea altor tipuri de arme rusești – rachete antitanc și tunuri antiaeriene, potrivit The Wall Street Journal. Într-un comentariu făcut de Viktor But pentru Agenţia de presă RBC, acesta a catalogat informaţiile făcute publice de The Wall Street Journal ca fiind false şi difuzate în mod special cu ocazia zilei de naștere a lui Vladimir Putin, care a fost ieri, pe 7 octombrie.

‘În ceea ce privește poziția mea, ea este următoarea: consider că rebelii Houthi din Yemen, în pofida resurselor lor insuficiente, își fac treaba destul de bine. Ei, cel puțin în ultimul an, au doborât peste zece drone de recunoaștere americane, astfel încât toate navele comerciale care aparțin americanilor sau israelienilor întâmpină mari dificultăți în traversarea Mării Roșii. Ei bine, aș dori să remarc un lucru că, în absența unor figuri importante din media, mass-media americană asociază numele meu cu numele de ‘baron al armelor’, pe care l-au promovat cândva, fiind cunoscut publicului larg. Și este evident faptul că toate acestea se fac pentru a atrage mai mult atenția publicului asupra publicaţiei și pentru a crește ratingurile aparent scăzute ale publicației’, a spus el.

Viktor But a revenit în comerțul cu arme

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a declarat că autorităţile de la Kremlin tind să plaseze articolul The Wall Street Journal ‘la categoria de ştiri false sau la tentative de atacuri informaționale asupra aleşilor poporului rus’.

În luna martie 2008, Viktor But a fost reținut la Bangkok. După cum s-a anunţat ulterior în rechizitoriu, serviciile de informații americane l-au atras pe But în Thailanda sub pretextul unui acord de vânzare ilegală de rachete sol-aer militanților organizației teroriste columbiene FARC. Doi ani mai târziu, But a fost extrădat în Statele Unite. Acolo a fost acuzat de conspirație pentru uciderea cetățenilor americani, acordarea de asistență materială teroriștilor și de asistență grupărilor armate ilegale şi de trafic ilegal de arme. Publicațiile străine au început să-l numească pe But ‘comerciant al morții’.

În aprilie 2012, un tribunal american l-a condamnat pe But la 25 de ani de închisoare. El a fost găsit vinovat de toate capetele de acuzare. El însă nu și-a recunoscut vinovăția. În decembrie 2022, But a fost obiectul unui schimb efectuat de Rusia şi SUA cu jucătoarea americană de baschet Brittney Greiner, care a fost condamnată în Rusia pentru posesie de droguri.

După revenirea din SUA în Rusia, But a devenit deputat al Adunării Legislative din regiunea Ulianovsk.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Primarul din Bălţi pune GPS pe toate microbuzele

Primarul din Bălţi pune GPS pe toate microbuzele De la 1 decembrie, niciun microbuz de rută nu va ieși pe traseu fără GPS. Declarația a...

A început tipărirea buletinelor de vot pentru secțiile de votare din țară

A început tipărirea buletinelor de vot pentru secțiile de votare din țară Comisia Electorală Centrală (CEC) a început tipărirea buletinelor de vot pentru referendumul republican...

Teheranul le cere statelor din Golf să nu permită utilizarea spaţiului lor aerian împotriva Iranului

Teheranul le cere statelor din Golf să nu permită utilizarea spaţiului lor aerian împotriva Iranului Teheranul le-a transmis statelor arabe din Golf că ar fi...

Vadim Krasnoselski acuză Chișinăul de blocadă economică în Transnistria

Vadim Krasnoselski acuză Chișinăul de blocadă economică în Transnistria Așa-numitul lider de la Tiraspol, din regiunea separatistă transnistreană, Vadim Krasnoselski, s-a întâlnit cu ambasadoarea Marii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.