X

Viktor Orban încearcă să-şi cosmetizeze imaginea în Israel: ‘Evreii din Ungaria sunt protejaţi de guvern’

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a declarat joi, în timpul unei vizite în Israel, că toţi cetăţenii evrei din Ungaria se află sub protecţia guvernului, citează Reuters, potrivit news.ro.

Orban, naţionalist a cărui politică a stârnit nelinişte în rândul evreilor din ţara lui, a reinterat că Ungaria va arăta „toleranţă zero” faţă de antisemitism.

Citește și: Autoritățile britanice i-au identificat pe suspecții care l-au otrăvit pe Serghei Skripal

Politicianul ungar vizitează Israelul la un an după ce l-a primit la Budapesta pe omologul său Benjamin Netanyahu.

„Toţi cetăţenii evrei din Ungaria se află sub protecţia guvernului”, a spus el în debutul discuţiilor cu liderul israelian. „Suntem mândri că în Ungaria, evreii care sărbătoresc şi păstrează tradiţiile evreieşti se pot simţi în siguranţă”.

Anul trecut, Orban a fost criticat de comunitatea evreiască din Ungaria după ce a lăudat acţiunile liderului interbelic Miklos Horthy, aliat al lui Hitler, şi a folosit o imagine a omului de afaceri George Soros pentru un panou din campania anti-imigrare.

În Ungaria trăiesc între 75.000 şi 100.000 de evrei, potrivit estimărilor World Jewish Congress.

Netanyahu şi Orban, care şi-a început în aprilie cel de-al treilea mandat, împărtăşesc „problema” Soros – născut în Ungaria – şi sprijinul său acordat organizaţiilor guvernamentale care critică politicile guvernelor celor doi.

La întâlnirea de joi, Netanyahu l-a numit pe Orban „un adevărat prieten al Israelului”. De cealaltă parte, Orban a spus că relaţiile apropiate dintre Israel şi Ungaria sunt datorate „excelentei relaţii personale” pe care o are cu Netanyahu.

„Un patriot ungar şi un patriot evreu israelian vor aveam mereu ceva în comun”, a mai spus Orban.

Citeşte şi: 22 de militari americani au fost răniți după ce un cort de tabără s-a prăbușit peste ei

Promiţând cooperare în „orice are legătură cu războiul faţă de anti-semitism”, Orban a declarat că fenomenul este în creştere în vestul Europei şi în scădere în est şi că a luat forma „afirmaţiilor împotriva statului Israel”.

Netanyahu a afirmat că el şi Orban au înţeles că „ameninţarea islamului radical este una reală”.

Orban a completat spunând că Europa se află într-o „criză a imigraţiei şi terorismului”, că „teroriştii profită de rutele imigranţilor” pentru a ajunge în Europa şi că „trebuie să luăm atitudine împotriva acestui fenomen”.

Ungaria a anunţat miercuri că va ieşi din acordul ONU privind migraţia înainte de confirmarea lui, numindu-l „o ameninţare pentru întreaga lume”.

Tags: antisemitismBenjamin NetanyahuevreiGeorge SorosisraelMiklós HorthyUngariaViktor Orban
Categorii: Diaspora