Viktor Orbán, la Băile Tuşnad: Am primit o delimitare de la Bruxelles, nu de la Bucureşti

Publicat:

Viktor Orbán, la Băile Tuşnad: Am primit o delimitare de la Bruxelles, nu de la Bucureşti

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a declarat, sâmbătă, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, că a primit ”o delimitare diplomatică” de la Bruxelles, nu de la Bucureşti, scrie hirado.hu. ”Trecem încet de la o politică europeană pro-război la o politică pro-pace”, a afirmat el. Orbán a vorbit şi despre ”singurătatea spirituală” a Occidentului.

Viktor Orbán a afirmat, în discursul ţinut, sâmbătă, la Băile Tuşnad, că nu a primit o delimitare diplomatică de la Bucureşti în acest an, ci a primit o invitaţie la o întâlnire, care a avut loc, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Premierul ungar a amintit de discuţia de după întâlnirea de anul trecut, pe care a descris-o ca ”începutul unei frumoase prietenii”, despre acest an spunând: ”Facem progrese”.

”Am primit o delimitare de la Bruxelles, nu de la Bucureşti”, a afirmat premierul, referindu-se la dezaprobarea misiunii sale de pace autoasumate.

Potrivit acestuia, ”avem datoria creştină” de a acţiona, iar misiunea de pace este legată de această datorie. Viktor Orbán a amintit că există un paragraf în documentul de înfiinţare a Uniunii Europene care stabileşte că ţelul Uniunii este pacea.

Viktor Orbán a afirmat că, potrivit politicienilor de la Bruxelles, ei sprijină războiul de dragul păcii, dar, aşa cum nu a înţeles teza lui Lenin, nu o înţelege nici pe cea de la Bruxelles.

”Trecem încet de la o politică europeană pro-război la o politică pro-pace”, a susţinut premierul ungar, adăugând că ucrainenii deja şi-au pierdut şansele, iar acum trebuie doar ca europenii să îşi vină în fire până nu e prea târziu.

El a declarat că în război, ambele părţi au suferit pierderi grave, dar nu vor să se oprească. Premierul consideră că sunt două motive pentru acest lucru: ambele părţi cred că o pot învinge pe cealaltă. Ucrainenii cred că îşi apără ţara, în timp ce ruşii cred că se apără de NATO, a arătat el.

Orban a mai afirmat că, în anii anterior, SUA a declarat că principalul său adversar este China, dar acum duce un război prin interpuşi împotriva Rusiei, în timp ce acuză China că îi sprijină pe ruşi.

Potrivit acestuia, puterea Ucrainei depăşeşte toate aşteptările, el explicând că ţara a fost condusă de oligarhi, iar statul în esenţă nu a funcţionat, mulţi oameni au emigrat, dar astăzi este o ţară puternică. Ucraina şi-a găsit vocaţia, a spus el. Până acum, se vedea pe sine ca o zonă tampon, dar acum a apărut perspectiva de a aparţine Occidentului, a susţinut el.

Orban a adăugat că ”Rusia este diferită de cum o vedeam şi diferită de cum era făcută să pară”. El a declarat că viabilitatea economică a ţării este impresionantă, acest lucru este incontestabil. Au fost învăţate lecţii după sancţiunile date după ocuparea Crimeei în 2014, aşa încât sancţiunile UE nu mai au efect. ”Iar felul în care ei descriu Rusia ca o ţară rigidă neo-stalinistă, această imagine nu este reală”, a susţinut Orban.

Potrivit premierului ungar, politica europeană s-a prăbuşit, a renunţat la propriile interese. Ei au urmat planul democraţilor americani, chiar şi cu preţul auto-distrugerii. Sancţiunile fac continentul necompetitiv. Faptul că aruncarea în aer a gazoductului Nord Strem sau interceptarea telefonică Angelei Merkel au rămas nespuse este un act de supunere, consideră el.

Orban a susţinut că, înainte, axa Paris-Berlin era dominantă, în timp ce azi centrul de putere este situat pe axa Londra-Varşovia-Kiev-ţările baltice-ţările scandinave.

Premierul Ungariei a menţionat şi ”singurătatea spirituală” a Occidentului. El a spus că până acum Occidentul se vedea ca un standard mondial, întrucât a dat democraţia liberală sau tranziţia verde. Ei au dat ordin ca lumea să ia o poziţie morală împotriva Rusiei, a afirmat el. Pe de altă parte, realitatea este că ţările cele mai mari din lume – China, Iran sau India – sunt acum de partea Rusiei. Este surprinzător că Turcia, membru NATO, şi lumea musulmană văd deodată Rusia ca un partener mai degrabă decât ca un duşman, a punctat Viktor Orbán.

Premierul a sugerat că problema cea mai mare din lume este astăzi dezintegrarea Occidentului.

Potrivit acestuia, Rusia este prea mare comparativ cu populaţia sa, este sub o ”conducere hiper-raţională”, o ţară ghidată, deci logică, calmă şi predictibilă. În contrast, comportamentul Occidentului nu este raţional. Conform analogiei premierului, ”sunt doi sori pe cer şi a apărut o contradicţie sub forma ascensiunii Chinei şi a Asiei, care ar trebui gestionată, dar noi nu suntem în stare”.

El a menţionat că trebuie încercat să fie înţeleasă logică aparent iraţională a Occidentului.

”Dacă Occidentul acţionează şi se comportă totuşi logic, dar noi nu îi înţelegem?”, a întrebat premierul ungar. Dacă înţelegem răspunsul la această întrebare, vom înţelege şi de ce Ungaria se înfruntă în mod regulat cu ţările vestice din UE pe probleme geopolitice, a arătat el.

El a subliniat că, potrivit accepţiunii sale, Europa este constituită din state naţionale, în timp ce conform gândirii occidentale, statele naţionale nu mai există. Statele naţionale sunt suverane, adică au capacitatea de a-şi determina în mod independent politicile externe şi interne. În viziunea noastră, statul naţional are rădăcini într-o cultură anume, are un set comun de valori, pe baza căruia se ridică cerinţe morale comune, bazate pe consens public. În opinia sa, statele naţionale ”au o bază biblică, una care va fi judecată la sfârşitul lumii”. Occidentul, pe de altă parte, neagă existenţa statelor-naţiuni, de unde şi negarea existenţei culturii comune şi a moralei publice.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

”Nu există o moralitate publică comună. Dacă se uitau la deschiderea Jocurilor Olimpice de ieri, puteau vedea asta”, s-a referit Viktor Orbán la evenimentul de la Paris de vineri seară.

Premierul ungar a afirmat că obiectivul lui Donald Trump este de a restaura Statele Unite ca stat-naţiune.

Viktor Orbán a dezvăluit că a discutat, vineri, cu Donald Trump care i-a cerut să le transmită salutări participanţilor la tabăra de la Băile Tuşnad.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Georgianca Nino Salukvadze, prima femeie care a participat la zece ediţii ale la Jocurile Olimpice

Georgianca Nino Salukvadze, prima femeie care a participat la zece ediţii ale la Jocurile Olimpice Georgianca Nino Salukvadze, specialistă în tir sportiv, devenit sâmbătă prima...

Supărări după ceremonia Jocurilor Olimpice. Politicienii de extremă dreaptă susţin că a fost „woke” şi o insultă la adresa creștinismului

Supărări după ceremonia Jocurilor Olimpice. Politicienii de extremă dreaptă susţin că a fost „woke” şi o insultă la adresa creștinismului Ceremonia de deschidere a Jocurilor...

Ploile abundente au provocat ruperea unui baraj în centrul Rusiei

Ploile abundente au provocat ruperea unui baraj în centrul Rusiei Ploile abundente au provocat vineri ruperea unui baraj în regiunea Celiabinsk din centrul Rusiei, determinând...

Ce trebuie să faci ca uleiul să nu mai sară din tigaie când prăjești cartofi

Ce trebuie să faci ca uleiul să nu mai sară din tigaie când prăjești cartofi Multe gospodine întâmpină dificultăți în bucătărie atunci când vor să...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.