Viktor Orban: Parlamentul Ungariei sale este ‘pe calea bună’ de a ratifica aderarea Suediei la NATO

Publicat:

Viktor Orban: Parlamentul Ungariei sale este ‘pe calea bună’ de a ratifica aderarea Suediei la NATO

Premierul ungar Viktor Orban a asigurat sâmbătă că parlamentul ţării sale este “pe calea bună” de a ratifica în această lună aderarea Suediei la NATO, Ungaria fiind ultimul stat din cadrul Alianţei Nord-Atlantice nu o făcuse, informează AFP.

“Vestea bună este că disputa noastră actuală cu Suedia se îndreaptă spre o concluzie”, a declarat Orban într-o alocuţiune despre starea naţiunii, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Nebunie în Rusia: jurnaliști și protestari arestați pe străzi. Revoltă după moartea lui Navalnîi

“Împreună cu premierul suedez, am făcut paşi importanţi cu scopul de a reface încrederea”, a adăugat el, fără a oferi detalii.

“Vom ratifica bineînţeles accederea Suediei la NATO la începutul sesiunii de primăvară a parlamentului”, a subliniat el.

Viitoarea sesiune a parlamentului ungar începe în 26 februarie.

Ministrul suedez de externe Tobias Billstrom afirmase miercuri că Suedia speră ca parlamentul ungar să ratifice intrarea ţării sale în NATO la începutul sesiunii următoare.

Billstrom a reiterat că nu ar fi existat nicio negociere între Stockholm şi Budapesta cu privire la această ratificare, ca reacţie la invitaţia lui Orban adresată omologului său suedez Ulf Kristersson de a se deplasa în Ungaria pentru a “negocia” această aderare.

“Nu este nimic de negociat. Dacă există o vizită, aceasta nu va fi o negociere, premierul a spus-o foarte clar”, a adăugat ministrul suedez.

Budapesta, care şi-a acordat sprijinul în principiu, dar amână de luni de zile ratificarea, cere Stockholmului să înceteze politica de “denigrare” faţă de guvernul ungar, acuzat de derivă autoritară.

Citește și : Lunga listă a victimelor lui Putin. Cine sunt oamenii despre care se crede că au fost asasinați la comanda liderului de la Kremlin

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Suedia îşi anunţase în mai 2022 candidatura la NATO, în acelaşi timp cu Finlanda, devenită în aprilie 2023 cel de-al 31-lea membru al acestei organizaţii, după ce toţi membrii săi i-au ratificat aderarea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldova va restricţiona importul de grâu, porumb şi floarea-soarelui din Ucraina

Moldova va restricţiona importul de grâu, porumb şi floarea-soarelui din Ucraina Republica Moldova va restricţiona importul de grâu, porumb şi floarea-soarelui din Ucraina. Ministerul Agriculturii...

Studiu: Aproape doi din trei lucrători din întreaga lume sunt privaţi de vacanţă – Diferențe majore între SUA și Europa

Studiu: Aproape doi din trei lucrători din întreaga lume sunt privaţi de vacanţă - Diferențe majore între SUA și Europa Aproape doi din trei lucrători...

Andrei Spînu: Cea mai mare realizare a mea este că am scăpat Moldova de șantajul energetic al Kremlinului

Andrei Spînu: Cea mai mare realizare a mea este că am scăpat Moldova de șantajul energetic al Kremlinului Andrei Spînu consideră că realizarea cea...

Statele Unite anunţă un nou ajutor militar de 2,3 miliarde de dolari pentru Ucraina

Statele Unite anunţă un nou ajutor militar de 2,3 miliarde de dolari pentru Ucraina Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a anunţat marţi un nou...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.