Viktor Uspaskich a fost EXCLUS din Renew Europe pentru comentarii homofobe

Publicat:

Eurodeputatul lituanian Viktor Uspaskich a fost exclus, miercuri, din grupul politic Renew Europe după ce i-a numit ”perverşi” şi ”anormali” pe homosexuali şi transsexuali, informează politico.eu, potrivit agerpres.

”Nu este loc pentru homofobie în familia Renew Europe’, a susţinut liderul grupului europarlamentar Renew Europe, Dacian Cioloş, într-o declaraţie.


Citește și: Coronavirusul MUTANT face prăpăd în Portugalia

”Ca familie politică, suntem profund angajaţi faţă de apărarea şi extinderea drepturilor persoanelor LGBTI+. Comentariile domnului Uspaskich sunt incompatibile cu valorile pe care le îndrăgim şi (acele comentarii) îl plasează în afara familiei noastre”, a spus Cioloş.

Într-un video postat pe Facebook la 10 ianuarie, Uspaskich – care este lider al Partidului Muncii lituanian – afirmă că în unele ţări europene este ”periculos” să fii ”un reprezentant al unei orientări naturale”.

”Mă refer exact la perverşi, anormali – viaţa, soarta le-a dat o astfel de viaţă, nu este vina lor că în haine de bărbat ei se simt ca femeile, majoritatea oamenilor nu îşi fac singuri reclamă”, a scris printre altele Viktor Uspaskich.

După ce eurodeputaţi atât din Renew Europe, cât şi din alte grupuri politice şi-au exprimat îngrijorarea legată de comentariile lui Uspaskich, acesta a prezentat scuze, dar a precizat că afirmaţia i-a fost scoasă din context.

Citește și: UE salută revenirea SUA în Acordul de la Paris

Totuşi, miercuri grupul Renew Europe a votat pentru excluderea lui Viktor Uspaskich. ”În urma unei proceduri disciplinare interne, încheiată prin vot în şedinţa din această seară a grupului Renew Europe, Viktor Uspaskich a fost exclus, cu efect imediat”, a declarat Dacian Cioloş.

Într-un e-mail datat 13 ianuarie şi adresat colegilor săi, politicianul lituanian menţionează că doreşte să le prezinte scuze ”pentru stresul şi durerea cauzate de informaţii părtinitoare luate din discursul” său. El a adăugat că ”limba lituaniană” nu este limba sa maternă şi în aceste condiţii atunci când vorbeşte în cadru informal ”poate face greşeli”, subliniind că ”nu s-a gândit sau nu s-a referit la gay, lesbiene şi alte persoane din comunitatea LGBT’. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.