Violența împotriva femeilor: UE legiferează, dar se împiedică de viol

Publicat:

Violența împotriva femeilor: UE legiferează, dar se împiedică de viol

Marți a avut loc o ultimă sesiune a negocierilor europene cu privire la o primă directivă împotriva violenței împotriva femeilor, care nu ar trebui însă să se refere la viol, din cauza opoziției unor state membre, printre care Franța și Germania.

“Această directivă va fi un pas înainte, chiar dacă nu va fi pasul uriaș pe care noi, de partea Parlamentului și a grupurilor progresiste, am fi vrut să-l vedem”, a spus europarlamentara suedeză Evin Incir (Grupul Socialiștilor și Democraților), una dintre negociatoare, scrie LA LIBRE BELGIQUE, potrivit stiripesurse.ro.


Discuțiile sunt în desfășurare de câteva luni la Bruxelles în jurul acestui text, care urmărește în special să unifice legislația și răspunsul penal al celor 27 de țări membre privind mutilarea genitală, căsătoria forțată, dezvăluirea de videouri intime și hărțuirea online.

Dar problema violului s-a dovedit cea mai controversată.

Proiectul, așa cum a fost prezentat la 8 martie 2022 de către Comisie, prevede în articolul 5 o definiție a violului bazată pe lipsa consimțământului. Parlamentul European și țări precum Belgia, Spania, Grecia, Suedia și Italia sunt pe aceeași linie.

Citeşte şi: Chișinăul dă undă verde: Autoritățile vor deschide o secție de votare pentru alegerile prezidențiale rusești – Stiripesurse.md

Dar o duzină de state membre, în special Franța, Germania și Ungaria, se opun ca violul să fie inclus în legislație, considerând că UE nu are nicio competență în acest sens.

Violența împotriva femeilor: UE legiferează, dar se împiedică de viol

Eurodeputata franceză Nathalie Colin-Oesterlé (grupul PPE, Creștin Democrați) regretă că această directivă a fost redusă la “jumătate de lege”.

“Mi se pare groaznic”, explică ea pentru AFP. “Astăzi, cu o definiție restrictivă a violului în anumite state membre, inclusiv Franța, există doar câteva plângeri rezolvate. Problema este de a lărgi domeniul de aplicare a probei”.

 “Inacceptabil”

 Douăsprezece ONG-uri, inclusiv Amnesty International și Human Rights Watch, au considerat recent că este “inacceptabil ca anumite state membre să persistă în a nu răspunde nevoii de a lupta împotriva violului în întreaga UE, ascunzându-se în spatele interpretărilor juridice restrictive asupra competențelor UE.

“Definițiile bazate pe consimțământ s-au dovedit a garanta o protecție mai bună și un acces mai bun la justiție” pentru victime, afirmă acestea.

Președintele Emmanuel Macron, care a făcut din lupta împotriva violenței împotriva femeilor o “mare cauză” a mandatului său de cinci ani, a fost întrebat cu privire la acest blocaj de către aleși, chiar și în cadrul familiei sale politice. În Germania, 111 femei (activiste feministe, artiste, jurnaliste etc.) i-au scris recent ministrului justiţiei, Marco Buschmann, în legătură cu acest lucru.

“Macron, Buschmann și (prim-ministrul ungar Viktor) Orban ne împiedică să avem o legislaţie privind violul bazată pe lipsa consimţămantului” a dnunuţat Evin Incir, acuzandu-i că “sunt de partea greșită a istoriei”.

 Definiţia violului diferă da la ţară la ţară în UE

 În Franța, de exemplu, legea definește această infracțiune drept penetrare sexuală sau act oral-genital săvârșit asupra unei persoane cu violență, constrângere, amenințare sau surprindere, fără ca noțiunea de neconsimțământ să fie menționată în mod explicit.

Violența împotriva femeilor: UE legiferează, dar se împiedică de viol

Pentru Franța și Germania, această infracțiune nu are dimensiunea transfrontalieră necesară pentru a fi considerată o „eurocrimă” de natură să dea naștere armonizării europene. Aceste țări consideră că există riscul ca textul să fie răsturnat în cazul unei recurgeri la justiția europeană.

Acest lucru este contestat de Parlamentul European și de Comisie, care consideră că violul se poate încadra în “exploatarea sexuală a femeilor”, care face parte din “eurocrime”.

Susținătorii unei definiții armonizate a violului, ținând cont de noțiunea de consimțământ, scot în evidenţă, de asemenea, că aceasta este în concordanță cu Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, ratificată de UE.

Confruntați cu lipsa perspectivei de acord cu privire la includerea violului în directivă, deputații au propus ca textul să conțină cel puțin o “obligație pentru statele membre de a lucra în favoarea unei culturi bazate pe consimțământ, prin manuale școlare și campanii specifice de conștientizare”, explică Evin Incir.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

5 diete sănătoase cu care poți slăbi și preveni bolile

5 diete sănătoase cu care poți slăbi și preveni bolile Dacă îți dorești să scapi de kilogramele în plus, sfatul specialiștilor este să eviți dietele...

Am putea cumpăra pâine mai ieftin? Fermierii susțin că nu vor obține recolta așteptată în acest an

Am putea cumpăra pâine mai ieftin? Fermierii susțin că nu vor obține recolta așteptată în acest an În sudul țării este în toi recoltarea cerealelor...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

O familie din Căușeni are căpșuni anul împrejur. Care este secretul

O familie din Căușeni are căpșuni anul împrejur. Care este secretul Ne-am obișnuit să cumpărăm legume și fructe de import, deși le-am putea consuma de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.