X

Violenţe la Leeds – Cei patru copii români preluaţi de autorităţile britanice se întorc temporar în familie

Violenţe la Leeds – Cei patru copii români preluaţi de autorităţile britanice se întorc temporar în familie

Cei patru copii români preluaţi de autorităţile britanice, după ce unul dintre ei a ajuns la spital cu o lovitură la cap, se întorc temporar în familie, la un unchi, anunţă, marţi seară, Ministerul de Externe. Decizia a fost luată de instanţa din Marea Britanie, pe durata audierilor, fiind în interesul copiilor.

”Cei patru copii români, preluaţi de serviciile sociale britanice în urma incidentelor din comunitatea românească din Leeds, se vor întoarce, temporar, în familie, pe perioada audierilor şi anchetei în desfăşurare, urmând să fie preluaţi în plasament de unchiul patern. Decizia aparţine instanţei din Marea Britanie”, a transmis, marţi seară, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Preşedintele instituţiei, Rareş Petru Achiriloaie, afirmă că ”este o măsură luată în interesul acestor copii, astfel încât trauma lor să nu fie încă şi mai mare decât cea provocată deja de cele întâmplate până acum”.

”Reintegrarea, chiar şi temporară, în familie, a fost posibilă printr-un efort instituţional remarcabil de mediere, în care Consulatul General al României din Manchester şi colegii din Ministerul Afacerilor Externe au jucat un rol cheie. Sperăm că raţiunea va fi cea care se va manifesta de acum încolo. Totodată, trebuie subliniat şi spiritul de cooperare al autorităţilor britanice, care au făcut abstracţie de cele întâmplate şi au analizat cât se poate de obiectiv cazul, în interesul superior al copiilor”, a declarat Rareş Petru Achiriloaie.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie va continua să monitorizeze acest caz, păstrând legătura cu Consulatul General al României la Manchester şi cu Ambasada României la Londra, în vedere protejării şi garantării drepturilor copiilor şi, totodată, punerii în aplicare a soluţiilor stabilite de autorităţi în interesul minorilor.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Violenţe de stradă au avut loc într-un cartier din Leeds, unde mai multe persoane, printre care şi români, au distrus şi răsturnat o maşină de poliţie şi au dat foc unui autobuz. Incidentele au fost declanşate de tentativa de preluare în grija statului a copiilor unei familii dee români, după ce unul dintre copii a ajuns la spital cu o lovitură la cap, iar medicii au alertat autorităţile.

Poliţia din Leeds a efectuat până acum cinci arestări şi a acuzat un alt bărbat, Iustin Dobre, de 37 de ani, de incendiere şi tulburări violente, într-o suburbie a oraşului, care a determinat consiliul să întreprindă ”o evaluare urgentă”.

Tags: Leedsmarea britanieromăni
Externe