Violenţele intercomunitare din Nigeria au provocat moartea a peste 200 de persoane

Publicat:

Violenţele dintre crescători de vite fulani musulmani şi agricultori creştini, care au izbucnit la sfârşitul săptămânii în statul Plateau, în centrul Nigeriei, s-au soldat cu peste 200 de morţi, potrivit guvernatorului statului, Simon Lalong, informează miercuri AFP, conform agerpres.

Într-un discurs publicat miercuri şi adresat preşedintelui Muhammadu Buhari, Lalong şi-a exprimat regretul pentru “pierderea dureroasă a peste 200 de oameni”, ucişi de presupuşi membri ai etniei fulani în cadrul unui val de violenţe intercomunitare care s-a soldat cu sute de morţi de la începutul anului în statele din centrul Nigeriei.


Citeşte şi: Albania refuză amplasarea taberelor de refugiaţi pe teritoriul său

Guvernatorul statului Plateau, zonă istoric explozivă între comunităţile creştine şi musulmane, l-a primit marţi pe preşedintele Buhari, puternic criticat de mai multe luni pentru inacţiunea lui în faţa crizei care cristalizează toate tensiunile din ţară.

Buhari, fost general originar din nordul ţării, a respins toate acuzaţiile potrivit cărora el ar susţine comunitatea fulani şi musulmană, “pentru că eu semăn cu ei”.

Până acum, Lalong a reuşit să menţină o relativă pace în statul Plateau şi şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu “atacurile repetate care dau ocazia unor elemente criminale angajate în furtul de vite, jafuri, banditism sau contrabandă cu arme să comită aceste crime printre cetăţenii din Plateau”.

Preşedintele Buhari a declarat marţi că administraţia sa “a avut succese notabile în sectorul securităţii”, dar că este nevoit să constate că Nigeria, gigant cu 180 de milioane de locuitori, este pradă a numeroase conflicte şi că situaţia de securitate s-a agravat în ultimele trei luni în ţară.

Citeşte şi: GRAV accident de circulaţie în Germania. Un om a murit şi alţi 30 sunt răniţi

Şi mai îngrijorător este, potrivit lui Lalong, că ultimele atacuri au fost întreprinse cu “arme sofisticate”. “Acest lucru necesită un răspuns pe măsura celui pe care îl dăm nou în conflictul împotriva (grupării jihadiste) Boko Haram”, a declarat el.

În condiţiile în care alegeri generale şi prezidenţiale sunt anunţate în Nigeria pentru februarie 2019, experţii îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu recuperarea politică a grupărilor criminale şi turnura etnică şi religioasă pe care o capătă acest conflict pentru acces la terenuri fertile.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Autorii unor farse din Rusia, care au vizat politicieni din Occident, recompensaţi cu un premiu de stat

Autorii unor farse din Rusia, care au vizat politicieni din Occident, recompensaţi cu un premiu de stat Doi autori de farse din Federaţia Rusă, care...

Ed Sheeran anunţă 14 noi concerte în Europa în 2025

Ed Sheeran anunţă 14 noi concerte în Europa în 2025 Cântăreţul britanic Ed Sheeran, aflat în prezent în turneu în Spania, a anunţat noi concerte...

Jamie Foxx povesteşte că misterioasa sa problemă de sănătate a început cu o ‘durere de cap’: ‘M-am trezit 20 de zile mai târziu fără...

Jamie Foxx povesteşte că misterioasa sa problemă de sănătate a început cu o 'durere de cap': 'M-am trezit 20 de zile mai târziu fără...

Filmul horror ‘Exorcism: Mântuirea’, cu Russell Crowe în rolul principal, din 5 iulie în cinematografe

Filmul horror 'Exorcism: Mântuirea', cu Russell Crowe în rolul principal, din 5 iulie în cinematografe Filmul horror „Exorcism: Mântuirea”, cu Russell Crowe în rolul principal,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.