X

Virusul West Nile face ravagii în România: un cunoscut preot a murit la spital

Virusul West Nile face ravagii în România: un cunoscut preot a murit la spital

Un bărbat de 55 de ani se află internat în stare gravă la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, după ce a fost depistat cu virusul West Nile. Un alt bărbat, de 62 de ani, preot din judeţul Botoşani, a murit cu o zi în urmă, fiind infectat cu acelaşi virus.

Medicul Florin Roşu, director al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, a declarat vineri că un bărbat se află internat de 19 zile la terapie intensivă, fiind infectat cu virusul West Nile, potrivit stiripesurse.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

”Pacientul este intubat, necesită suport ventilator. Se află la Terapie Intensivă. El prezintă o comorbiditate importantă, are o afecţiune gravă la nivel cerebral. Sunt semne de uşoară îmbunătăţire a stării sale, dar prognosticul în acest caz se menţine rezervat”, a afirmat medicul Florin Roşu.

Potrivit ziarului Monitorul de Botoşani, un preot de 62 de ani din judeţul Botoşani a murit joi după ce s-a infectat cu virusul West Nile.

Părintele Ioan Alupoaiei, în vârstă de 62 de ani, a fost internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași după ce starea sa de sănătate s-a deteriorat semnificativ. Inițial, acesta a ajuns la Urgențe în stare critică și, după ce a intrat în comă neurologică, a fost transferat la Iași pentru tratament specializat. Analizele au confirmat prezența virusului West Nile, iar starea sa a necesitat intubare. După o perioadă de îmbunătățire, preotul părea că își revine, dar din păcate, starea sa s-a agravat din nou, conform gândul.ro.

Specialiștii atrag atenția că infecția cu virusul West Nile este transmisă exclusiv prin înțepătura de țânțar și nu se răspândește de la om la om.

Statisticile Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) arată că din 3 iunie până în 12 septembrie, la nivel naţional, s-au înregistrat 54 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile, provocat prin înţepătura ţânţarilor. Şase dintre aceste cazuri încă necesită confirmare. Dintre pacienţii diagnosticaţi cu această infecţie, cinci au decedat. Numărul de îmbolnăviri este mai mare în mediul urban decât în mediul rural, în Capitală fiind raportate cele mai multe îmbolnăviri. Autorităţile vin cu o serie de recomandări către populaţie, pentru a preveni infectarea.

„De la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile (03.06.2024) până la data de 12.09.2024 s-au înregistrat 54 cazuri dintre care 48 cazuri confirmate şi 6 cazuri probabile de infecţie cu virusul West Nile. Din aceste cazuri 5 au decedat” arată cele mai recente statistici ale INSP.

Dintre pacienţii diagnosticaţi, 33 sunt bărbaţi şi 21 sunt femei. Cazuri mai numeroase s-au înregistrat în mediul urban, de unde provin 28 dintre pacienţii diagnosticaţi.

„Distribuţia pe judeţe a cazurilor (în funcţie de unitatea teritoriala de expunere) este: Municipiul Bucureşti (8), judeţul Argeş (1), judeţul Bacău (4), judeţul Bihor (1), judeţul Bistriţa Năsăud (2), judeţul Botoşani (2), judeţul Brăila (5), judeţul Buzău (1), judeţul Cluj (4), judeţul Constanţa (2), judeţul Dâmboviţa (2), judeţul Giurgiu (2), judeţul Ilfov (2), judeţul Iaşi (2), judeţul Mureş (3), judeţul Prahova (1), judeţul Sibiu (1), judeţul Sălaj (1), judeţul Satu Mare (2), judeţul Suceava (6), judeţul Teleorman (2). Un caz de infecţie cu virus West Nile a avut expunerea in Italia (Milano) şi a fost raportat de DSP Dâmboviţa”, precizează INSP.

Dintre cele cinci decese, trei au fost înregistrate în judeţul Suceava şi câte unu în municipiul Bucureşti şi în judeţul Sălaj.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

În ceea ce priveşte grupele de vârstă, cei mai mulţi dintre pacienţii diagnosticaţi sunt încadraţi în categoria 70-79 de ani, fiind vorba despre 17 pacienţi diagnosticaţi cu infecţia West Nile. Alţi 13 pacienţi infectaţi au vârste cuprinse între 60 şi 69 de ani. Cel mai puţin afectate sunt persoanele tinere.

Autorităţile din domeniul sănătăţii publice recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; să utilizeze substanţe chimice repelente pentru ţânţari;  să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă  folosind prin plase de protecţie la ferestre; să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei şi să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie.

Tags: botosanipreotWest Nile
Externe