Visător și cu dificultăți de concentrare? S-ar putea să suferi de sindromul de dezangajare cognitivă, o afecțiune descoperită și înțeleasă recent

Publicat:

Visător și cu dificultăți de concentrare? S-ar putea să suferi de sindromul de dezangajare cognitivă, o afecțiune descoperită și înțeleasă recent

Ești adesea cu capul în nori, distras și te plictisești repede de sarcini? Ai putea suferi de Sindromul de Dezangajare Cognitivă (CDS), spun specialiștii.

Identificat pentru prima dată de psihologi în anii 1960-1970, CDS descrie un set persistent de comportamente care depășesc simpla tendință de a visa cu ochii deschiși sau a fi mai lent din fire. Ceea ce diferențiază aceste trăsături de o simplă personalitate este impactul semnificativ pe care îl au asupra vieții de zi cu zi, performanței academice și interacțiunilor sociale, arată sciencealert.com.


Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Spre deosebire de visatul ocazional experimentat de oricine, persoanele cu CDS se luptă să rămână concentrate pe sarcini pentru perioade mai lungi. Nu este vorba doar de neatentie sau lipsă de motivație, ci despre un tipar persistent care poate împiedica succesul în diverse aspecte ale vieții.

Spre deosebire de ADHD (Tulburarea de Hiperactivitate cu Deficit de Atenție), care include și hiperactivitate și impulsivitate, CDS se caracterizează printr-un “tempo cognitiv lent” – o denumire anterioară a sindromului.

Deși nu este încă recunoscut oficial ca o tulburare distinctă a atenției în Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale (DSM-5), numeroase studii susțin că merită o atenție separată față de ADHD.

În comparație, persoanele cu ADHD se pot concentra pe o activitate anume, dar se pot distra ușor și își schimbă focalizarea. Cei cu CDS au dificultăți în a se concentra încă de la început.

Diagnosticarea CDS este încă în curs de dezvoltare, deoarece nu există criterii oficiale. Totuși, psihologii folosesc adesea chestionare și observații comportamentale pentru a evalua simptome precum visatul frecvent cu ochii deschiși, ceața mentală și viteza lentă de procesare a informației.

Copiii cu CDS sunt adesea descriși de părinți și profesori ca fiind “aiuriți” sau având nevoie de mai mult timp pentru a răspunde la întrebări și a finaliza sarcini. Viteza lentă de procesare înseamnă că persoanele afectate au nevoie de mai mult timp pentru a asimila informațiile, a le înțelege și a răspunde.

Acest lucru nu are legătură cu inteligența sau efortul depus – creierul lor pur și simplu procesează informația la un ritm mai lent.

Managementul simptomelor CDS se bazează pe terapii cognitive comportamentale (CBT) pentru a dezvolta metode mai eficiente de concentrare. De asemenea, se recomandă schimbări ale stilului de viață, cum ar fi un program de somn stabil și exerciții fizice regulate.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Una dintre cele mai mari provocări este lipsa de informare. Mulți oameni, inclusiv unii profesioniști din domeniul sănătății, pot eticheta greșit CDS drept lene sau lipsă de implicare. Această stigmă poate împiedica persoanele afectate să solicite ajutorul de care au nevoie.

Studiile sugerează că prevalența CDS ar putea fi similară cu cea a ADHD, care afectează aproximativ 5% – 7% dintre copii. Acest lucru înseamnă că un număr semnificativ de persoane ar putea lupta cu simptomele CDS fără să fie conștiente.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Bătută și sechestrată la o stână. Coșmarul unei femei din Briceni

Bătută și sechestrată la o stână. Coșmarul unei femei din Briceni O femeie a ajuns la spital, după ce a fost bătută crunt și...

Atenție! Avem resurse de apă limitate

Atenție! Avem resurse de apă limitate Resursele de apă ale Republicii Moldova sunt limitate, avertizează vicedirectorul Agenției „Apele Moldovei”, Radu Cazacu. Citește și: Patru vameși au...

Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, a fost achitat

Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, a fost achitat Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, a fost achitat în dosarul gajării ilegale a parterului Spitalului...

Patru vameși au fost reținuți de CNA pentru corupție

Patru vameși au fost reținuți de CNA pentru corupție Patru angajați ai Serviciului Vamal au fost reținuți de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), într-un dosar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.