‘Visătorii’ americani sunt într-o situaţie tot mai neclară

Publicat:

Sute de mii de aşa-zişi “visători” (“Dreamers”) din SUA se află de luni într-o situaţie şi mai precară, după ce parlamentarii americani au lăsat să expire termenul stabilit pentru a decide statutul acestor imigranţi ilegali sosiţi în Statele Unite în copilărie, relatează AFP, potrivit agerpres.

Circa 200 dintre ei se adunaseră luni în faţa clădirii Congresului de la Washington pentru a cere adoptarea unei legi care să-i pună definitiv la adăpost de expulzare şi să le deschidă calea spre obţinerea cetăţeniei, aşa cum a propus preşedintele Donald Trump după ce a abrogat decretul din timpul predecesorului său Barack Obama care le oferea dreptul de a studia şi munci în SUA.


Citeşte şi: Putin a jucat o miuţă cu Gianni Infantino la Kremlin

Abrogând anul trecut programul în acest sens, cunoscut sub acronimul DACA (Deferred Action for Childhood Arrival), preşedintele Trump a dat Congresului termen până la 5 martie pentru a rezolva definitiv problema. Decizia sa din septembrie a fost contestată în justiţie, iar două tribunale au suspendat provizoriu hotărârea administraţiei. Lunea trecută, într-o decizie foarte aşteptată cu privire la un subiect cu potenţial exploziv, Curtea Supremă a refuzat să se sesizeze în acest stadiu, aşa cum cerea preşedintele, motivând că revine mai întâi unei curţi de apel să se pronunţe.

Alte manifestaţii au avut loc luni la New York şi în alte oraşe din SUA. La Washington, poliţia a anunţat în seara zilei că a operat 87 de arestări.

“Congresul nu a făcut nimic până acum şi suntem aici pentru a ne asigura că nu ne uită”, a explicat Bruna Bouhid, studentă din Tampa (Florida), în vârstă de 26 de ani. “Vrem să facem presiuni asupra membrilor republicani ai Camerei Reprezentanţilor şi a preşedintelui acesteia, Paul Ryan, care nu a supus până acum la vot niciun proiect de lege” privind DACA, a menţionat Bruna, imigrantă din Brazilia.

Citeşte şi: ‘Ochii din cer’ văd tot. Coreea de Nord şi-a reluat producţia de plutoniu

În ce-l priveşte, Trump a dat vina luni pe democraţi, acuzându-i că sunt de “negăsit” când vine vorba de un compromis cu republicanii, care controlează Congresul. “Daţi-le şase luni şi dispar. Unde sunt? Sunt oare pregătiţi să adopte un acord?” – a întrebat retoric preşedintele pe Twitter.

Alexandra Gonzalez, studentă mexicană de 21 de ani, a protestat ţinând în mână o fotografie a vărului său Edder Sanchez, căruia i-a fost revocat permisul de şedere temporară după ce a fost arestat de poliţia din Atlanta (Georgia, sud-estul SUA). “A fost dus la un centru de reţinere, unde condiţiile sunt atât de inumane încât a acceptat să fie expulzat” către Mexic, de unde plecase cu părinţii săi în urmă cu trei ani.

“Decizia Curţii Supreme arată că mergem în direcţia cea bună, dar trebuie să mai creştem presiunea pentru a obţine o lege clară”, a continuat Alexandra. “Vrem o rezolvare definitivă şi o cale spre naturalizare”, a adăugat ea.

Aproape 700.000 de tineri adulţi beneficiază de programul DACA, tineri care rămân deocamdată într-o “ceaţă” juridică, în timp ce parlamentarii americani sunt foarte divizaţi în legătură cu acest subiect. Justiţia federală ar urma să examineze suspendarea decretului lui Trump de abrogare a DACA tocmai în vară, iar Curtea Supremă va lua abia după aceea o decizie, în timp ce Congresul va discuta un proiect de lege în acest sens doar după alegerile din noiembrie “de la jumătatea mandatului”.

Trump a propus o soluţie pentru tinerii ‘Dreamers’ în schimbul acordării de către Congres a fondurilor necesare pentru construirea unui zid la frontiera cu Mexic, una dintre promisiunile sale din campanie, idee respinsă însă de legislatorii democraţi.

Citeşte şi: Un deputat rus propune pedeapsa cu moartea pentru străinii care ‘se bagă’ în alegerile din Rusia

În februarie, soarta “visătorilor” a dus la blocarea parţială a activităţii guvernului, determinându-i pe senatori să pregătească de urgenţă mai multe proiecte de lege în această problemă. Unul din aceste proiecte, elaborat de aleşi din ambele partide, a beneficiat de un larg consens, dar nu a reuşit să obţină şi majoritatea necesară pentru a fi examinat de Camera Reprezentanţilor, în timp ce preşedintele a dat asigurări, înainte de vot, că-şi va folosi dreptul de veto.

Aceşti tineri “fac parte din prezentul Americii şi din viitorul nostru. Congresul nu trebuie să-i abandoneze, altfel ar însemna că ne abandonăm ţara. Republicanii din Cameră trebuie să prezinte un proiect de lege care să-i protejeze pe ‘visători’ şi să le ofere acces la naturalizare”, a subliniat parlamentarul democrat Steny Hoyer.

La rândul ei, purtătoarea de cuvânt a preşedinţiei, Sarah Sanders, a afirmat luni că lipsa de acţiune a Congresului în acest subiect este “absolut îngrozitoare”, dar Casa Albă încă speră că va putea fi adoptată o lege pentru tinerii “Dreamers”.

Citeşte şi: Florida adoptă măsuri pentru controlul mai viguros al armelor. Profesorii vor fi înarmaţi!

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Votat în prima lectură: Mijloacele de transport din stânga Nistrului, fi înmatriculate cu numere neutre până la sfârșitul anului 2026

Votat în prima lectură: Mijloacele de transport din stânga Nistrului, fi înmatriculate cu numere neutre până la sfârșitul anului 2026 Mijloacele de transport din stânga...

Sindicaliștii cer ca majorarea vârstei de pensionare a femeilor să se oprească la 61 de ani sau stabilirea unui moratoriu pentru o perioadă

Sindicaliștii cer ca majorarea vârstei de pensionare a femeilor să se oprească la 61 de ani sau stabilirea unui moratoriu pentru o perioadă Sindicaliștii consideră...

Judecătoarea Ecaterina Buzu va fi evaluată a treia oară de Comisia Pre-Vetting, după ce CSJ i-a admis contestația

Judecătoarea Ecaterina Buzu va fi evaluată a treia oară de Comisia Pre-Vetting, după ce CSJ i-a admis contestația Judecătoarea Ecaterina Buzu, candidată la funcția de...

Natalia Trofim, noul membru al Curții de Conturi

Natalia Trofim, noul membru al Curții de Conturi Parlamentul a numit un nou membru al Curții de Conturi. Deputații au aprobat numirea Nataliei Trofim în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.