X

Vitalie Dragancea: Moldova a primit bani din UE, iar cetățenii au sărăcit

Moldova a primit bani din UE, iar cetățenii au sărăcit

Alegerile locale generale din 5 noiembrie sunt decisive atât pentru guvernarea PAS, care va încerca să-și păstreze și să-și extindă puterea, cât și pentru partidele de opoziție, care vor încerca să-și reconfirme statutul în localități.

De această părere sunt mai mulți analiști și experți politici. Ex-consilierul fostului premier Ion Chicu, Vitalie Dragancea, presupune că pentru PAS rezultatele vor fi mai mici decât cele așteptate. În cadrul emisiunii „PULS” de la Orizont TV, el a explicat că o parte din populație ar fi pierdut încrederea în cei din PAS, explicând de ce.

Vitalie Dragancea, ex-consilier al premierului Chicu: Noi avem o perioadă în care Republica Moldova, și guvernarea a confirmat și s-a lăudat cu asta, a primit cel mai mare suport care a fost oferit țării. În perioada de 1,5 ani, R. Moldova a primit, sub diferite forme, mai mult de un miliard și 200.000 de euro. Sunt cifre anunțate și confirmate inclusiv de reprezentanții diplomatici. Și tot în perioada aceasta cetățenii au sărăcit cel mai mult. Au sărăcit vertiginos. Și atunci imaginați-vă ce se întâmplă în capul oamenilor și ce confuzie este. De aici suntem ajutați, de aici sărăcim… De aici, nouă ni se spune că trebuie să fim solidari, dar nu știm cu cine să fim solidari.

Citeşte şi: BOMBĂ! Prigojin și-a înscenat moartea și trăiește pe o insulă luxuriantă din Caraibe

Dragancea este de părere că încercarea actualei guvernări de a pasa vina pentru toate cele întâmplate pe războiul din Ucraina sau alți factori externi este o practică de pe urma căreia are de pierdut tot ea.

Vitalie Dragancea, ex-consilier al premierului Chicu: Această explicație bate tot în noi până la urmă. Pentru că oamenii când aleg guvernarea și-ar dori să aibă în frunte persoane care ar reuși să aibă probleme. Nu care să caute vinovați, dar care anume să caute soluții. Și atunci când guvernarea la toate nivelurile spune că cineva este de vină, noi ne compromitem singuri pe noi ca țară. La ce ne mai trebuie o armată atât de mare de guvernanți, în cazul în care de ei nimic nu depinde.

Moldova a primit bani din UE, iar cetățenii au sărăcit

Amintim că Uniunea Europeană a mobilizat, din octombrie 2021 și până în prezent, peste 1,2 miliarde de euro pentru Republica Moldova. Banii au fost alocați drept sprijin nerambursabil, dar și sub formă de credite, pentru a sprijini țara să treacă peste criza energetică și provocările economice și de securitate cu care se confruntă. Despre aceasta a menționat, la sfârșitul lunii iulie, deputatul european Siegfried Mureșan.

Alegerile locale generale vor avea loc în R. Moldova pe 5 noiembrie 2023.

Potrivit unui sondaj realizat de către iData, în Chișinău, aproape jumătate din respondenți, mai exact 46%, au declarat că încă nu au decis care este candidatul la funcția de primar general pe care îl vor vota.

Întrebați cu reprezentantul cărei formațiuni politice vor vota la scrutinul local, 19% din totalul respondenților au menționat Partidul Acțiune și Solidaritate. PAS este urmat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor – 11,8%, Mișcarea Alternativa Națională – 6,4%, iar pentru celelalte formațiuni s-au pronunțat 2% și mai puțin.

Tags: banichisinauIon Chicurepublica moldovauniunea europeanaVitalie Dragancea
Categorii: PoliticăȘtirile zileiU.E.