X

Vitamina A poate ajuta la redobândirea mirosului după COVID-19

Un nou studiu va analiza dacă vitamina A sub formă de picături nazale îi poate ajuta pe cei care şi-au pierdut simţul mirosului după ce au avut COVID-19, relatează miercuri dpa, potrivit agerpres.

În cadrul studiului Apollo, care se va desfăşura pe o perioadă de 12 săptămâni, persoane care au suferit o pierdere sau o modificare a simţului mirosului ca urmare a unei infecţii virale vor primi picături nazale care conţin vitamina A, a anunţat Universitatea East Anglia (UEA) într-un comunicat.

Citeşte şi: MĂCEL într-o închisoare din Ecuador! 24 de deţinuţi au fost ucişi! – Black News

Universitatea a declarat că cercetări realizate în Germania au arătat un potenţial beneficiu al vitaminei A, iar echipa sa “va explora modul în care acest tratament acţionează pentru a ajuta la repararea ţesuturilor nazale deteriorate de viruşi”.

Cercetătorii speră că studiul “ar putea ajuta într-o bună zi la îmbunătăţirea vieţii a milioane de persoane din întreaga lume care suferă de pierderea mirosului, prin redarea celui de-al cincilea simţ”.

Studiul, care este finanţat de Institutul Naţional de Cercetare în Sănătate, va începe recrutarea participanţilor în decembrie.

Acesta survine după ce un alt studiu realizat de un grup internaţional de experţi în miros, publicat în revista International Forum of Allergy & Rhinology în aprilie, a recomandat împotriva utilizării steroizilor pentru a trata pierderea mirosului şi a sugerat în schimb un “antrenament al mirosului”.

Unul dintre cercetători, Carl Philpott de la Şcoala Medicală Norwich, a declarat că există “foarte puţine dovezi” că steroizii ar putea ajuta în cazul pierderii mirosului, adăugând că aceştia au “potenţiale efecte secundare, inclusiv retenţie de lichide, hipertensiune arterială şi modificări ale dispoziţiei şi comportamentului”.

Citeşte şi: Biden este CONTRAZIS de generalii săi privind retragerea americană din Afganistan – Black News

În schimb, oamenii de ştiinţă le-au recomandat celor care au experimentat pierderea mirosului să miroasă cel puţin patru arome diferite, de două ori pe zi timp de mai multe luni.

Philpott a spus că metoda “urmăreşte să ajute la recuperarea bazată pe neuroplasticitate – capacitatea creierului de a se reorganiza pentru a compensa în urma unei schimbări sau a unei răni suferite”.

Tags: ApolloCarl Philpottcoronaviruscovid-19Institutul Naţional de Cercetare în SănătatemirosŞcoala Medicală NorwichUniversitatea East Anglia (UEA)vitamina A
Categorii: Știrile zilei