X

Vizita AIEA la centrala nucleară Zaporojie, concepută să dureze o zi

O vizită planificată a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei este concepută să dureze o zi, a declarat marţi şeful administraţiei locale instalate de Rusia, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Evgheni Baliţki, care luni spunea că nu se aşteaptă la mare lucru de la vizita AIEA, a declarat pentru Interfax că inspectorii “trebuie să vadă activitatea centralei într-o singură zi”.

Citește și : Suedia va furniza asistenţă militară suplimentară de 47 de milioane de euro pentru Ucraina

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a primit marţi la Kiev o misiune a AIEA sosită în Ucraina pentru a inspecta centrala ocupată de trupele ruse.

Zaporojie, una din cele patru centrale nucleare care funcţionează în Ucraina, este cea mai mare din Europa cu cele şase reactoare ale sale având o capacitate de 1.000 de megawaţi fiecare. Intrată sub controlul trupelor ruse în martie, la scurt timp după lansarea ofensivei, ea a fost vizată de mai multe bombardamente de care Moscova şi Kievul se acuză reciproc.

Săptămâna trecută centrala a fost debranşată de la reţeaua electrică pentru scurt timp, pentru prima oară în istoria sa, după avarierea liniilor electrice.

Citește și : Zelenski spune că Ucraina va recăpăta controlul asupra teritoriilor ocupate de ruşi: ‘Invadatorii cred că sunt acolo pentru totdeauna. Însă e ceva temporar’

Tags: AIEAEvgheni BaliţkirusiaucrainaVolodimir ZelenskiZaporojie
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina