Vizita lui Lukaşenko în Abhazia irită autorităţile de la Tbilisi

Publicat:

Preşedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a vizitat miercuri regiunea separatistă georgiană Abhazia, ceea ce a atras un ”protest energic” din partea autorităţilor din Georgia, transmite EFE, potrivit agerpres.

Imediat ce s-a aflat despre vizita liderului de la Minsk, Ministerul Afacerilor Externe georgian l-a convocat pe ambasadorul belarus la Tbilisi, Anatoli Lis, pentru a-i transmite un ”protest energic”.


Citeşte şi: Diferitele ipoteze ale sabotajului gazoductelor Nord Stream (AFP) – Black News

Viceministrul de externe georgian Teimuraz Djandjalia a cerut ”explicaţii suplimentare” ambasadorului belarus, care a părăsit sediul MAE georgian fără a face declaraţii.

La scurt timp după aceea, preşedinta georgiană Salomé Zurabişvili a condamnat vizita lui Lukaşenko în Abhazia şi a calificat-o ”o încălcare a dreptului internaţional”.

”Condamn energic vizita lui Aleksandr Lukaşenko în Abhazia ocupată. Este o încălcare inacceptabilă a Legii Teritoriilor Ocupate din Georgia, a relaţiilor noastre bilaterale şi a principiilor dreptului internaţional”, a scris şefa statului georgian pe Twitter.

Lukaşenko s-a reunit cu liderul Abhaziei, Aslan Bzhania, în prima sa vizită în această regiune separatistă recunoscută drept stat independent doar de Moscova, nu şi de Minsk, remarcă EFE.

”Bun venit, Aleksandr Grigorievici. Sunteţi pentru noi un oaspete dorit pe care îl aşteptam de multă vreme”, a declarat Bzhania în momentul în care l-a întâmpinat pe preşedintele belarus, potrivit unui comunicat al aşa-zisei ”preşedinţii abhaze”.

Liderul separatist abhaz şi-a exprimat convingerea că vizita lui Lukaşenko va da un nou impuls relaţiilor şi a adăugat: ”Cu siguranţă vom face să fie ca în vremurile bune sovietice”. ”Nostalgia este mereu cu noi”, a răspuns Lukaşenko, care şi-a amintit că ultima dată când s-a aflat în Abhazia a fost în urmă cu 25 de ani, când era deputat.

”Ieri (marţi – n.r.), cu fratele nostru cel mare, (preşedintele rus) Vladimir Putin, am dezbătut problema Abhaziei. Am dezbătut mult aceste probleme, până noaptea târziu, şi am ajuns la o concluzie: Abhazia nu poate fi abandonată”, a declarat preşedintele belarus.

Lukaşenko a adăugat că Minsk şi Moscova îşi coordonează acţiunile şi că ”Rusia este dispusă să pună umărul la treabă”.

Citeşte şi: Guvernul german aprobă prelungirea operaţiunilor la centralele electrice pe bază de cărbune până în 31 martie 2024 – Black News

”Cu siguranţă, este timpul. Acum, mai mult ca oricând, am văzut cum este lumea. Nu ne lasă în pace. De aceea trebuie să ne consolidăm relaţiile cu prietenii”, a susţinut preşedintele belarus.

Abhazia s-a scindat de facto de Georgia la începutul anilor ’90 ai secolului trecut după un conflict armat în care separatiştii au învins trupele de la Tbilisi şi, în 2008, după războiul ruso-georgian, a fost recunoscută de Moscova drept stat independent. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.