Vizita lui Orban la Moscova: Diplomaţia ucraineană denunţă o vizită care nu a fost coordonată cu Kievul

Publicat:

Vizita lui Orban la Moscova: Diplomaţia ucraineană denunţă o vizită care nu a fost coordonată cu Kievul

“Referitor la vizita prim-ministrului ungar Viktor Orban la Moscova în 5 iulie 2024, Ministerul Afacerilor Externe subliniază că decizia de a efectua această vizită a fost luată de partea ungară fără acord sau coordonare cu Ucraina”, se arată într-un comunicat al MAE ucrainean publicat pe site-ul său oficial.

Orban s-a deplasat marţi în Ucraina pentru prima dată de la începutul invaziei militare a Rusiei în această ţară, o premieră în pofida relaţiilor reci între cele două state, în special din cauza indulgenţei Budapestei faţă de invazia rusă în Ucraina. La Kiev, Viktor Orban s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Premierul ungar – care suscită iritare în rândul ţărilor europene prin complezenţa sa faţă de Kremlin -a prezentat într-o postare ambele călătorii drept o “misiune” de a obţine pacea între Ucraina şi Rusia.

“Reamintim că pentru ţara noastră, principiul ‘niciun acord privind Ucraina fără Ucraina’ rămâne inviolabil”, a insistat MAE ucrainean în comunicatul său, subliniind că “singura modalitate realistă de a reveni la o pace justă” este formula de pace prezentată de preşedintele Zelenski.

Acest document în zece puncte pentru a pune capăt războiului prevede între altele retragerea trupelor ruse de pe întreg teritoriul ucrainean şi respectarea integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Iniţiativa Moscovei, datând din 14 iunie, de a pune capăt războiului în Ucraina prevede retragerea trupelor ucrainene din cele patru regiuni – Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie – pe care Moscova le-a anexat în septembrie 2022, dar pe care nici astăzi nu le controlează integral, şi renunţarea Ucrainei la planul de aderare la NATO.

Orban şi Zelenski s-au angajat în cadrul întâlnirii lor de marţi să colaboreze pentru a îmbunătăţi relaţiile bilaterale. Zelenski i-a spus lui Orban că se aşteaptă ca acesta să se implice în pregătirile pentru un al doilea summit pentru pace condus de Kiev, la care ar putea participa şi Rusia.

La rândul său, Orban i-a cerut lui Zelenski să ia în considerare o încetare a focului cu Rusia pentru a accelera negocierile de încheiere a războiului, Ucraina condiţionând aceasta de retragerea trupelor ruse de pe teritoriul său.

Vladimir Putin a respins joi posibilitatea unei încetări a focului înaintea unor acorduri cu “rezultate ireversibile asupra Ucrainei şi acceptabile pentru Rusia”.

Vizita lui Orban la Moscova a provocat stupoare în cadrul Uniunii Europene, în timp ce Ungaria a preluat de la 1 iulie preşedinţia rotativă a Consiliului UE pentru următoarele şase luni.

El nu a primit “niciun mandat”, a insistat vineri şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, subliniind că Viktor Orban “nu reprezintă, prin urmare, UE în niciun fel” în această vizită la Moscova.

Or, preşedintele rus a declarat vineri că îl primeşte pe premierul Ungariei nu doar ca partener al Rusiei, ci şi ca preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, potrivit EFE.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul ungar Viktor Orban au avut o “conversaţie sinceră” în timpul întâlnirii lor de vineri de la Kremlin, a declarat consilierul prezidenţial rus Iuri Uşakov.

După cum a declarat Uşakov pentru presa rusă, Ucraina a fost una dintre principalele probleme discutate de cei doi lideri. “De asemenea, s-a discutat despre cooperarea bilaterală”, a adăugat el.

Citește și: Moldova îşi trimite militarii în Somalia

În acelaşi timp, Uşakov a negat că Orban i-ar fi transmis lui Vladimir Putin un mesaj din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, cu care liderul ungar s-a întâlnit acum trei zile.

Putin şi Orban sunt aşteptaţi să facă o declaraţie de presă în scurt timp.

Ultima întâlnire a lui Orban cu Putin a avut loc în februarie 2022, cu puţin timp înainte de începerea războiului în Ucraina.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Răsturnare de situaţie într-un celebru caz de crimă devenit serial Netflix: Fraţii Mendez au fost închişi acum mai bine de trei decenii pentru uciderea...

Răsturnare de situaţie într-un celebru caz de crimă devenit serial Netflix: Fraţii Mendez au fost închişi acum mai bine de trei decenii pentru uciderea...

Un bărbat din Florida a salvat 12 vecini cu o placă de surf în timpul uraganului Helene

Un bărbat din Florida a salvat 12 vecini cu o placă de surf în timpul uraganului Helene Marty Thomas, locuitor al plajei Indian Rocks, Florida,...

Rust, difuzat în premieră la 3 ani după ce Alec Baldwin a împușcat-o pe Halyna Hutchins pe platou

Rust, difuzat în premieră la 3 ani după ce Alec Baldwin a împușcat-o pe Halyna Hutchins pe platou Filmul „Rust” va avea premiera la un...

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.