X

Vizită neanunţată a lui Carles Puigdemont în Scoţia

Fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont a sosit vineri neanunţat în Scoţia, unde va participa la un colocviu în cadrul festivalului ‘Beyond Borders’ (Dincolo de frontiere), a anunţat executivul regional al Cataloniei, transmite AFP, potrivit agerpres.

Este prima vizită în străinătate a lui Carles Puigdemont după ce la sfârşitul lui iulie a revenit în Belgia, odată cu retragerea de către justiţia spaniolă a mandatului european de arestare pe numele lui.

Citește și : Rusia a prezentat propuneri Turciei privind situația din nord-vestul Siriei

“A aterizat vineri după-amiază la Edinburgh, venind de la Bruxelles, iar drumul a decurs normal”, a informat într-un comunicat guvernul regional catalan care a ţinut secretă această deplasare.

Carles Puigdemont urmează să participe duminică după-amiază la un colocviu în cadrul Forumului internaţional Beyond Borders, la invitaţia organizatorilor, potrivit comunicatului.

Vineri seară, festivalul nu îşi modificase programul pe site-ul său şi anunţa că la întâlnire va fi prezent actualul lider separatist al executivului catalan, Quim Torra, un apropiat al lui Carles Puigdemont.

Destituit după tentativa nereuşită de secesiune a Cataloniei de la 27 octombrie, Carles Puigdemont s-a exilat imediat în secret la Bruxelles.

El a fost închis pentru scurt timp în Germania, apoi reţinut patru luni în această ţară, perioadă în care justiţia germană a decis să autorizeze extrădarea lui numai pentru “deturnare de fonduri publice”, nu şi pentru “rebeliune”.

Judecătorul spaniol însărcinat cu ancheta asupra tentativei de secesiune a Cataloniei a retras mandatele de arestare internaţionale emis pe numele lui Carles Puigdemont, astfel că el a putut reveni în Belgia.

Citește și : Italia intră în conflict cu Uniunea Europeană din cauza migranților

Alţi lideri catalani – printre care patru membri ai executivului, Antoni Comin, Lluis Puig i Gordi, Meritxell Serret (aflaţi în exil în Belgia) şi Clara Ponsati, care trăieşte în Scoţia – sunt liberi şi ei să se deplaseze în străinătate fără riscul de a fi arestaţi sau extrădaţi. În schimb, toţi ar fi arestaţi dacă revin în Spania, unde mandatul de arestare este încă valid.

Tags: BelgiabruxellesCarles Puigdemontcatalancolocviuscotia
Categorii: Diaspora