Vizita președintelui parlamentului ucrainean în Franța stârnește critici din partea stângii radicale

Publicat:

Preşedintele Adunării Naţionale din Franţa, François de Rugy, l-a primit luni pe preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Andrii Parubii, fapt ce a suscitat critici din partea stângii radicale, care l-a calificat drept un ‘neonazist antisemit’, relatează AFP.

‘Iată unde duce un atlantism frenetic’, a scris într-un mesaj pe Twitter Jean-Luc Mélenchon, liderul LFI (stânga radicală), calificându-l pe oficialul ucrainean un ‘neonazist antisemit’, scrie agerpres.


Citește și : Europarlamentari şi funcţionari europeni, blocaţi timp de mai multe ore într-un tren spre sediul PE din Strasbourg

Deputatul LFI Alexis Corbiere i-a cerut preşedintelui Adunării Naţionale (camera inferioară a legislativului francez), al patrulea om în stat, ‘să anuleze această întâlnire’, întrucât ‘Republica franceză nu trebuie să-l onoreze pe acest violent xenofob’.

François de Rugy, care aparţine partidului preşedintelui Emmanuel Macron, a răspuns într-o postare pe Twitter că ‘este normal ca el să-l primească pe omologul său ucrainean, ales în urma unor alegeri libere’.

‘Diplomaţia parlamentară înseamnă a vorbi cu toţi actorii crizei: vreau să reiau contactele şi cu Duma rusă (camera inferioară) întrerupte de mai mulţi ani’, a adăugat acesta.

În finalul întâlnirii, preşedintele Adunării Naţionale franceze a precizat că ‘schimburile (de idei) s-au referit în special la textele de lege (legea amnistiei şi statutul special pentru Donbas) pe care parlamentul ucrainean trebuie să le adopte în cadrul soluţionării conflictului din estul Ucrainei’.

Citește și : SUA au sancţionat cinci societăţi ruse şi trei persoane pentru atacuri cibernetice

El a ‘reiterat ataşamentul său şi pe cel al Franţei faţă de dreptul internaţional şi rezolvarea conflictului în cadrul multilateral internaţional’ al aşa-numitului format ‘Normandia’ (Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa), se menţionează într-un comunicat al camerei inferioare a legislativului Franţei.

Luni după-amiază, Gérard Larcher, preşedintele Senatului francez, urma de asemenea să se întâlnească cu Parubii, cofondator al partidului naţionalist ucrainean devenit Svoboda. Observând că ‘el este parlamentar ales în mod democratic în primul rând ca parlamentar, apoi ca preşedinte al parlamentului de către colegii săi’, anturajul lui Larcher a afirmat că preşedintele Radei este un ‘interlocutor natural’.

Într-un comunicat, senatorii grupului CRCE (majoritar comunist) ‘condamnă ferm primirea făcută lui Andrii Parubii, incompatibilă cu toate valorile pe care se fondează Republica franceză’.

Luni, miniştrii de externe din Rusia, Germania, Franţa şi Ucraina se reunesc în cursul serii la Berlin într-o încercare de relansare a procesului de pace în estul Ucrainei.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia se susţinerea militară a rebelilor proruşi, ceea ce Moscova dezminte. Conflictul s-a soldat cu peste 10.000 de morţi de la declanşarea sa în 2014.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.