Vizitele preşedintelui polonez Andrzej Duda la Bucureşti şi Washington sunt ‘legate de un concept comun’, afirmă şeful său de cabinet

Publicat:

Vizita pe care preşedintele polonez, Andrzej Duda, o efectuează acum la Bucureşti, pentru a participa la summitul Iniţiativei celor Trei Mări, şi vizita pe care el o va face imediat apoi la Washington, unde se va întâlni cu preşedintele Donald Trump, sunt ‘legate de un concept comun’, preşedintele polonez urmând să meargă în SUA şi ca un emisar ‘de facto’ al summitului celor Trei Mări, a declarat luni şeful său de cabinet, Krzysztof Szczerski, citat de agenţia PAP, potrivit agerpres.

Preşedintele Duda va pleca de la Bucureşti direct la Washington, el urmând să fie primit marţi la Casa Albă de preşedintele Trump. În plus faţă de întrevederea celor doi lideri, urmată de o conferinţă de presă comună, se va desfăşura şi o reuniune a celor două delegaţii, din delegaţia americană ce va avea discuţii cu cea poloneză urmând să facă parte de asemenea vicepreşedintele Mike Pence şi secretarul de stat Mike Pompeo, conform declaraţiei date de Krzysztof Szczerski.


Citește și : Cancelarul german Angela Merkel îl va concedia pe şeful serviciilor secrete (presă)

Este important să ‘avem posibilitatea de a merge direct’ de la reuniunea Iniţiativei celor Trei Mări la discuţii bilaterale cu SUA, a menţionat oficialul polonez în faţa presei. ‘Această succesiune a fost planificată, astfel încât preşedintele (Duda) să meargă de facto ca un emisar de la summitul celor Trei Mări direct la preşedintele Trump’, a explicat în continuare şeful de cabinet al preşedintelui polonez, el amintind că la ultimul summit al Iniţiativei celor Trei Mări, desfăşurat anul trecut la Varşovia, a participat şi preşedintele Trump.

Acel summit din capitala poloneză ‘a fost de asemenea un eveniment care a consolidat într-o mare măsură iniţiativa’ celor Trei Mări, ce ‘se bucură de asemenea de sprijinul preşedintelui Trump’, a menţionat mai departe Krzysztof Szczerski.

El a spus de asemenea că rezultatul întrevederii de marţi dintre preşedinţii Duda şi Trump ar putea fi o ‘consolidare şi aprofundare a parteneriatului strategic dintre Polonia şi SUA’, cei doi lideri urmând, probabil, să adopte o declaraţie comună în acest sens.

Şeful de cabinet al preşedintelui polonez a detaliat în continuare că această declaraţie ar urma să cuprindă trei piloni: extinderea cooperării militare, de securitate şi a celei energetice, inclusiv prin investiţii şi ‘opoziţia comună faţă de iniţiative care întrerup şi distrug piaţa europeană deschisă a gazelor naturale’ (cum este cazul proiectului gazoductului Nord Stream 2), precum şi cooperarea economică şi pentru realizarea de investiţii.

Textul final al declaraţiei, a explicat Szczerski, va fi cel asupra căruia vor conveni preşedinţii Trump şi Duda, ‘întrucât ei sunt cei care în final vor formula conţinutul acestei declaraţii’.

Oficialul polonez a subliniat că vizitele preşedintelui Duda la Bucureşti şi Washington sunt ‘legate de un concept comun’, acela ‘de a construi o regiune puternică a celor Trei Mări, o regiune puternică pe axa Nord-Sud, de la statele baltice la Marea Adriatică şi Marea Neagră’.

Citește și : Episcopii catolici europeni deplâng lipsa evidentă de solidaritate faţă de problema migranţilor

‘Pentru Europa, cu Europa, dar şi pentru comunitatea euroatlantică, pentru că noi spunem foarte clar că (Iniţiativa celor) Trei Mări şi politica externă poloneză – în interiorul cadrului european – reprezintă o politică euroatlantică’, a mai spus şeful de cabinet al preşedintelui polonez.

Întrebat dacă la summitul de la Washington va fi luată o decizie privind staţionarea permanentă a unor trupe americane în Polonia, Szczerski a răspuns că o asemenea hotărâre face parte dintr-un ‘proces’, care ‘nu poate fi grăbit’ şi în acest sens trebuie să existe o ‘decizie consensuală’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună Pe măsură ce luna plină strălucește pe cerul nopții în acest...

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus La sfârșitul lunii iunie, Tribunalul Regional Minsk l-a condamnat la moarte pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.