Viziunea Kamalei Harris pentru economia SUA: focus pe americanii cu venituri mici și medii

Publicat:

Viziunea Kamalei Harris pentru economia SUA: focus pe americanii cu venituri mici și medii

În prima sa săptămână de campanie electorală, Kamala Harris nu a pierdut timpul în a-și prezenta viziunea economică pentru SUA, dacă îl va învinge pe rivalul republican Donald Trump în alegerile din noiembrie. „Construirea clasei de mijloc va fi un obiectiv definitoriu al președinției mele”, a declarat ea marți în fața unei mulțimi de alegători la sala de sport a unui liceu din Wisconsin.

„Dar Donald Trump vrea să vă ducă țara înapoi”. Presupusa candidată democrată îmbrățișează deja cele mai populare părți ale planurilor și realizărilor legislative ale lui Joe Biden, făcând în același timp un contrast cu propunerile lui Trump – și sperând că va fi mai puțin pătată decât președintele de criza costului vieții care a avut loc în ultimii ani, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Actuali și foști oficiali ai administrației Biden spun că se așteaptă ca Harris să continue cu planul lui Biden de a investi în sectorul de producție al țării, de a repara infrastructura și de a stimula energia verde. Dar ea se va concentra, de asemenea, foarte mult, și probabil mai puternic, pe așa-numita „economie a îngrijirii”: creșterea accesului la îngrijirea copiilor, concediul de familie plătit și finanțarea educației – planuri pe care Biden nu a reușit să le treacă prin Congres.

Agenda economică a lui Kamala Harris: Cum spun experții că ar putea arăta

Poate cel mai important, Harris ar putea fi un apărător mai eficient al politicilor economice ale administrației Biden în fața alegătorilor americani decât președintele însuși, în fața atacurilor neîncetate ale republicanilor, inclusiv ale lui Trump, care l-au acuzat pentru prețurile galopante. Biden s-a străduit să convingă publicul că, sub administrația sa, situația a fost mai bună, deși a scos SUA din cea mai gravă contracție economică de la Marea Depresiune și a prezidat o creștere record a numărului de locuri de muncă.

Deși Joe Biden a făcut campanie ca moderat, el a guvernat ca unul dintre cei mai progresiști președinți din istoria modernă a Americii. În 2020, Biden a încercat să se distanțeze de socialistul autodeclarat Bernie Sanders; după ce, în calitate de președinte, Biden a urmărit programe masive de stimulare și cheltuieli, Sanders a devenit unul dintre cei mai mari susținători ai săi.

Acum, când Biden a anunțat că nu va încerca să fie reales, nominalizarea democrată va reveni probabil vicepreședintelui său, Kamala Harris. Deși Harris poate face campanie ca moderată, analiza dosarului său economic nu susține această etichetă.

Harris, la extrema stângă a Democraților

În timpul mandatului său în Senat, Harris s-a poziționat la extrema stângă a unui Partid Democrat care se deplasa deja brusc spre stânga. Conform DW-NOMINATE, o măsură care compară voturile senatorilor și reprezentanților și clasifică membrii de la -1 (cei mai liberali) la 1 (cei mai conservatori), Harris a fost al doilea cel mai liberal membru al Senatului în perioada 2017-2021, după Elizabeth Warren. De fapt, dosarul său general de vot este mai liberal decât cel al lui Bernie Sanders. Deși este dificil să se compare membrii de-a lungul timpului, scorul lui Harris (-0,709), care se bazează în mare parte pe voturile economice, se numără printre cele mai de stânga din istoria Americii.

Rezultatele senatoriale ale lui Harris diferă foarte mult de cele ale șefului său. În timp ce Biden a virat spre stânga la intrarea la Casa Albă, el a rămas un moderat de-a lungul carierei sale senatoriale de aproape patru decenii. Scorul său de aproximativ -0,3 DW-NOMINATE l-a plasat aproape de mijlocul partidului său pe tot parcursul mandatului său în camera superioară.

Când Harris era în Senat, ea a introdus și a co-sponsorizat proiecte de lege care ar fi schimbat dramatic politica SUA spre stânga. În 2019, ea a prezentat un plan de 10 trilioane de dolari pentru reducerea gazelor cu efect de seră la zero până în 2045 – cu cinci ani mai repede decât s-a propus în super-progresistul Green New Deal. Harris a pledat, de asemenea, pentru încetarea fracturării, o măsură care, dacă ar fi intrat în vigoare, ar fi oprit aproximativ două treimi din producția de petrol din Statele Unite.

Dosarul său în domeniul sănătății este la fel de progresist. În 2017, Harris a co-sponsorizat proiectul de lege „Medicare pentru toți” al lui Sanders, care ar fi pus capăt asigurărilor private în America; „Este pur și simplu lucrul corect de făcut”, a spus ea despre sprijinul său pentru proiect. În pregătirea campaniei sale prezidențiale din 2020, ea a lansat un nou plan care ar fi extins Medicare la toți americanii, dar care ar fi permis asigurătorilor privați să ofere un plan în cadrul sistemului guvernamental. Ambele propuneri erau la stânga Partidului Democrat, chiar și a partidului din ce în ce mai liberal din ultimii cinci ani.

Sistemul de securitate socială propus de Harris pentru americani

Într-adevăr, Harris nu s-a sfiit să se orienteze mai la stânga decât compatrioții săi progresiști. În timp ce „Legea FAMILIEI” din 2019 a senatoarei Kirsten Gillibrand ar fi oferit trei luni de concediu de familie plătit la 66% din salariul lucrătorilor pe banii contribuabililor, Harris a propus susținerea a până la șase luni de concediu la până la 100% din venitul lucrătorilor.

În 2019, ea a introdus „Legea privind locuințele și infrastructura”, care ar fi cheltuit 100 de miliarde de dolari pentru noi locuințe, inclusiv 70 de miliarde de dolari puse deoparte pentru unități proprietate publică. Ea a susținut, de asemenea, planul lui Sanders de a face colegiile comunitare și chiar universitățile publice de patru ani gratuite pentru studenții din familii cu venituri mici și medii, în ciuda unui preț exorbitant despre care Sanders a spus că s-ar ridica la „cel puțin 48 de miliarde de dolari pe an”.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

Senatorul de atunci din California a fost deosebit de radical în timpul pandemiei. De exemplu, a propus 2 000 de dolari pe lună de persoană în numerar gratuit pentru marea majoritate a gospodăriilor din Statele Unite. De asemenea, ea a introdus un proiect de lege care ar fi limitat creșterea prețurilor la 10% în timpul situațiilor de urgență națională. Dacă ar fi fost în vigoare în perioada inflaționistă de după pandemie, o astfel de politică ar fi putut crea penurii masive în întreaga economie.

Ascensiunea lui Harris pentru a deveni probabil candidatul Partidului Democrat la alegerile prezidențiale reprezintă, într-un fel, o întoarcere la primele zile ale anului 2020. În ultima campanie prezidențială, democrații speriați de înclinațiile socialiste și de improbabila eligibilitate a candidatului fruntaș Bernie Sanders s-au raliat lui Joe Biden ca moderat eligibil. Ironia este că acum democrații îngrijorați de eligibilitatea lui Biden s-au raliat în spatele lui Harris, al cărei bilanț economic este aproape identic cu cel al lui Sanders. Nominalizarea ei ar reprezenta un triumf al tendințelor relegate cândva la stânga progresistă a partidului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Este un consum moderat de alcool fără riscuri pentru sănătate? Miturile spulberate de un studiu recent

Este un consum moderat de alcool fără riscuri pentru sănătate? Miturile spulberate de un studiu recent Se spune că un pahar de vin consumat ocazional...

Cum crește riscul de deces când dormim prea puțin sau prea mult

Cum crește riscul de deces când dormim prea puțin sau prea mult Dormitul prea puțin sau prea mult face ca sistemul nervos să funcționeze defectuos,...

Cum a ajuns unul dintre cei mai mari baroni ai drogurilor să joace în echipe profesioniste de fotbal, deși nu are nici un talent

Cum a ajuns unul dintre cei mai mari baroni ai drogurilor să joace în echipe profesioniste de fotbal, deși nu are nici un talent Uruguaianul...

Armata informatică a Ucrainei, o premieră mondială și un model pentru viitoarele războaie

Armata informatică a Ucrainei, o premieră mondială și un model pentru viitoarele războaie Armata informatică a Ucrainei, o „premieră mondială” în războiul cibernetic, dar reprezintă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.