X

Vizualizarea economiei mondiale de 94 de trilioane de dolari într-un singur grafic

Doar patru țări – SUA, China, Japonia și Germania – reprezintă peste jumătate din producția economică mondială în funcție de produsul intern brut (PIB) în termeni nominali. De fapt, numai PIB-ul SUA este mai mare decât PIB-ul combinat a 170 de țări.

Cum se compară diferitele economii ale lumii? În această vizualizare ne uităm la PIB-ul pe țară în 2021, folosind date și estimări de la Fondul Monetar Internațional (FMI), transmite visualcapitalist.com

O privire de ansamblu asupra PIB-ului

PIB-ul servește ca un indicator larg pentru producția economică a unei țări. Măsoară valoarea totală de piață a bunurilor și serviciilor finale produse într-o țară într-un interval de timp specific, cum ar fi un trimestru sau un an. În plus, PIB-ul ia în considerare și producția serviciilor oferite de guvern, cum ar fi banii cheltuiți pentru apărare, asistență medicală sau educație.

În general, atunci când PIB-ul crește într-o țară, este un semn de activitate economică mai mare de care beneficiază lucrătorii și întreprinderile (în timp ce inversul este valabil pentru o scădere).

Economia mondială: Top 50 de țări

Cine sunt cei mai mari contributori la economia globală? Iată clasamentul celor mai mari 50 de țări după PIB în 2021:

Vizualizaţi graficul AICI

Cu 22,9 trilioane de dolari, PIB-ul SUA reprezintă aproximativ 25% din economia globală, o pondere care s-a schimbat semnificativ în ultimii 60 de ani. Industriile finanțelor, asigurărilor și imobiliarelor (4,7 trilioane de dolari) contribuie cel mai mult la economia țării, urmate de serviciile profesionale și de afaceri (2,7 trilioane de dolari) și guvernamentale (2,6 trilioane de dolari).

Economia Chinei este a doua în termeni nominali, situându-se la aproape 17 trilioane de dolari în PIB. Rămâne cel mai mare producător din lume, pe baza producției, cu producție extinsă de oțel, electronică și robotică, printre altele.

Cea mai mare economie din Europa este Germania, care exportă aproximativ 20% din autovehiculele din lume. În 2019, comerțul total a echivalat cu aproape 90% din PIB-ul țării.

Economia mondială: cele mai mici 50 de țări

La celălalt capăt al spectrului se află cele mai mici economii din lume după PIB, în primul rând țările în curs de dezvoltare și statele insulare.

Cu un PIB de 70 de milioane de dolari, Tuvalu este cea mai mică economie din lume. Situată între Hawaii și Australia, cea mai mare industrie a acestui arhipelag vulcanic se bazează pe drepturile teritoriale de pescuit.

În plus, țara câștigă venituri semnificative din domeniul său de internet „.tv”. Între 2011 și 2019, a câștigat 5 milioane de dolari anual de la companii – inclusiv Twitch, deținută de Amazon, pentru a licenția numele de domeniu Twitch.tv – echivalentul a aproximativ 7% din PIB-ul țării.

Vizualizaţi graficul AICI

Ca și Tuvalu, multe dintre cele mai mici economii ale lumii se află în Oceania, inclusiv Nauru, Palau și Kiribati. În plus, mai multe țări din graficul de mai sus se bazează pe industria turismului pentru peste o treime din locurile de muncă.

Economiile cu cea mai rapidă creștere din lume în 2021

Cu o creștere estimată de 123% a PIB-ului, economia Libiei este estimată a avea cea mai puternică creștere.

Petrolul își propulsează creșterea, 1,2 milioane de barili fiind extraşi zilnic în țară. Alături de aceasta, exporturile și o monedă deprimată se numără printre factorii principali din spatele redresării acesteia.

Vizualizaţi graficul AICI

Economia Irlandei, cu o creștere estimată a PIB-ului real de 13%, este susținută de cele mai mari corporații multinaționale din lume. Facebook, TikTok, Google, Apple și Pfizer au toate sediul central european în această țară, care are o rată a impozitului pe profit de 12,5% – sau aproximativ jumătate din media globală. Dar aceste rate se vor schimba în curând, deoarece Irlanda s-a alăturat acordului OCDE de 15% privind impozitul corporativ, care a fost finalizat în octombrie 2021.

Economia Macao a revenit după ce restricțiile COVID-19 au început să se ridice, dar mai mulți nori de furtună sunt la orizont pentru districtul chinez. Campania anticorupție a PCC și arestările recente ar putea semnala o relație mai tensionată între China continentală și epicentrul jocurilor de noroc din lume.

Privind în perspectivă la PIB-ul lumii

Cifra globală a PIB-ului de 94 de trilioane de dolari ne poate părea enormă astăzi, dar un astfel de total ar putea părea mult prea modest în viitor.

În 1970, economia mondială era de doar aproximativ 3 trilioane de dolari în PIB – sau de 30 de ori mai mică decât este astăzi. În următorii treizeci de ani, economia globală este de așteptat să se dubleze din nou mai mult sau mai puțin. Până în 2050, PIB-ul global ar putea ajunge la aproape 180 de trilioane de dolari.

Tags: ChinaeconomiegermaniairlandaJaponiaKiribatilibiaNauruOrganizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE)PalauPIBSUATuvalu
Categorii: EconomieȘtirile zilei