X

Vlad Filat: Ingerințele Rusiei în R. Moldova au ajuns la un nivel nemaivăzut, iar instituțiile statului nu sunt în stare să le contracareze

Vlad Filat: Ingerințele Rusiei în R. Moldova au ajuns la un nivel nemaivăzut, iar instituțiile statului nu sunt în stare să le contracareze

Finanțarea masivă de către Rusia a grupării criminale Șor a distrus procesul politic din R. Moldova, substituind tot ce înseamnă ideologie, proiecte politice și calitate umană în propunerile pentru actul guvernării. De această părere este președintele PLDM, Vlad Filat, care a declarat, în cadrul emisiunii ”Dialog Deschis” că imixtiunile Rusiei în treburile noastre interne vor influența rezultatele scrutinului din 20 octombrie.

Sunt alocate resurse foarte mari. Banii care circulă acum în R. Moldova în așa numitul proces politic au substituit aproape în totalitate tot ce înseamnă ideologie, proiecte, calitate umană în propunerile pentru actul guvernării. Aceasta nu mai este politică. Din păcate, situația creată va influența rezultatele acestui scrutin. Eu tare sper că guvernarea va asigura un proces electoral calm și legal, va aplica legea argumentat și nu va crea stări de nemulțumire. Totodată, sper că instituțiile își vor face datoria și vor fi pedepsiți cei care vor încălca legea privind finanțarea campaniei electorale, deja se vede că modalitatea de finanțare a activităților politice deja e deviată de la normele legale în cazurile unor candidați” a declarat Filat, potrivit deschide.md.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Fostul premier susține că ingerințele Rusiei în R. Moldova au ajuns la un nivel nemaivăzut, notând că instituțiile statului nu sunt în stare să le contracareze.

Și înainte era implicare prin intermediul mass media afiliate, prin care se manipula cu opinia cetățeanului. Și înainte erau relații mai speciale cu anumite partide de la Chișinău. Însă acum, deja, acele forțe politice nu doar că au interacțiuni cu cei de la Moscova, dar congresele și lansările de campanie se petrec acolo. Evident că acest interes este la suprafață și implicarea va fi resimțită, pornind și de la faptul că instituțiile statului sunt prea slabe și contracararea acestei imixtiuni este foarte mică. Din punctul meu de vedere, Rusia este pericolul cel mai mare sub aspect extern” a notat Vlad Filat.

Potrivit lui, Rusia are planuri de lungă durată în R. Moldova și acțiunile sale nu sunt țintite exclusiv pe referendumul privind integrarea europeană.

Pe lângă preoții care au fost la Moscova, vreau să atrag atenția la tineri. Mii de tineri fac pelerinaj în Rusia, prin diferite proiecte sunt deplasați acolo cu miză de viitor. Dacă cineva crede că miza este 20 octombrie, se înșeală amarnic. Acțiunea e țintită în viitor, cu scop de a-și crea punct de influență printr-un anumit număr de cetățeni ai R. Moldova și se lucrează într-o manieră țintită și planificată” a punctat fostul premier.

În context, Vlad Filat a declarat că neutralitatea R. Moldova, impusă de Rusia și tot de ea încălcată prin păstrarea trupelor sale în stânga Nistrului, este doar o iluzie. Cu adevărat protejați am fi în NATO, însă acest lucru trebuie explicat cetățenilor.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Altă construcție politico-militară, mă refer la NATO, nu există la ora actuală. Neutralitatea este ceva generic, de facto noi avem pe teritoriul R. Moldova staționați militari ai Federației Ruse, avem muniții la Colbasna. Până când vom ajunge să vorbim serios despre aderarea la NATO, e nevoie de o comunicare cu cetățenii despre ce înseamnă această Alianță. Este mult de muncit” a conchis Filat.

Tags: MoldovaNATOrusiaVlad Filat
Politică