X

Vladimir Bolea: Declararea stării de urgență în agricultură nu este o soluție magică

Vladimir Bolea: Declararea stării de urgență în agricultură nu este o soluție magică

Declararea stării de urgență în agricultură nu este o soluție magică pentru fermierii din țara noastră, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, la emisiunea Rezoomat de la Rlive TV. Potrivit lui, nu există o soluție unică. Fiecare agricultor trebuie să meargă la creditori să vorbească și să negocieze individual.

„La etapa actuală avem 97 de mii de hectare care au suferit în urma consecințelor naturale și vorbim atât de grindină, cât și de secetă. Și vorbim și de 2400 de acte care au fost alcătuite de direcțiile agricole cu agricultorii pe tot teritoriul Republicii Moldova. Asta este situația. În anul curent pe lângă seceta obișnuită deja în sudul țării noi vorbim de o secetă pe tot teritoriul țării. Agricultura trebuie regândită din perspectiva schimbărilor climatice care au loc despre asta am vorbit ieri cu agricultorii”, a declarat Vladimir Bolea, potrivit realitatea.md.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

Ministrul Agriculturii a comentat și faptul dacă în prezent este necesitate de a declara stare de urgență în agricultură.

„Legislația Republicii Moldova prevede toate instrumentele în baza cărora un agricultor merge și își oprește, îi sistează toate penalitățile și executările silite. Își faci actul, cu actul mergi la Camera de Comerț și îți oferă certificatul de forță majoră și pe urmă tu mergi și discuți cu fiecare creditor al tău în parte. Nu există niciun stat în care să fie altfel. Cineva i-a indus în eroare pe unii din agricultori că o astfel de situație efemeră ar putea face că nimeni nu te va mai întreba de nimic”, mai spune ministrul Agriculturii.

Marți, 20 august 2024, agricultorii au fost invitați la Guvern, după noi adresări către conducerea țării, solicitând să fie aprobată legea creditului agricol și să beneficieze de sprijin, pentru a face față problemelor cauzate de calamitățile naturale, inclusiv secetă. Aceștia au insistat pe instituirea stării de urgență în agricultură.

Discuțiile i-au nemulțumit pe fermieri. Aceștia au părăsit reuniunea și au declarat că vor merge la ambasadele României, Chinei și Statelor Unite ale Americii, dar și la Delegația Uniunii Europene, pentru a povesti că nu sunt auziți de către autorități.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Pe de altă parte, ministrul Vladimir Bolea menționa că s-au identificat 100 de milioane de lei pentru a sprijini fermierii. Potrivit lui, de comun cu asociațiile de profil va fi elaborat regulamentul de repartizare a mijloacelor financiare.

Tags: agriculturăMoldovaVladimir Bolea
Economie