Vladimir Bolea, după ce a început recoltarea grâului: Se așteaptă o roadă per total de la 1,4-1,5 milioane de tone

Publicat:

Vladimir Bolea, după ce a început recoltarea grâului: Se așteaptă o roadă per total de la 1,4-1,5 milioane de tone

În Republica Moldova a început recoltarea grâului, iar roada estimată este de 1,4-1,5 milioane de tone de grâu. Cea mai mare parte din grâu – un milion de tone – tradițional este destinată exportului, spune vicepremierul Vladimir Bolea, ministrul agriculturii și industriei alimentare.

Vladimir Bolea precizează că în anul curent au fost însămânțate cu grâu 320 de mii de hectare, potrivit voceabasarabiei.md.


Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

Conform datelor Biroului Național de Statistică, este cu 20 de mii de hectare mai puțin ca anul trecut. Din discuțiile cu responsabilii din teritoriu reiese că starea culturilor per total, cu mici excepții în unele raioane, este satisfăcătoare.

Estimativ, se așteaptă o roadă per total de la 1,4-1,5 milioane de tone de grâu. Noi consumăm pe intern circa 350 de mii de tone de grâu care se procesează, se face făină și este consumată de cetățenii Republicii Moldova. Circa 70 de mii de tone de grâu se reutilizează de către agricultori ca material semincer. 180-185 de mii de tone sunt pentru hrănirea animalelor. Restul grâului, în mod obișnuit, este exportat. Deci din 1,5 milioane de tone, aproximativ un milion este exportat”, explică ministrul agriculturii, citat de IPN.

În raionul Anenii Noi, un agricultor a raportat o recoltă medie 3,8 tone de grâu la hectar, în Soroca – 3,1 tone de grâu la hectar, Călărași – 3,4 tone la hectar, la Ungheni – 4,2 tone la hectar, iar la Cahul – 2 tone de grâu la hectar. Chiar dacă toți aplică tehnologii avansate, material semincer de calitate, au cheltuielile aproximativ similare, dar cantitatea de grâu este foarte diferită.

Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

Deci, toți au folosit același tip de îngrășăminte, toți au aplicat aceleași tehnologii, iar într-un final diferența este foarte mare și prețul este dictat de către cerere și ofertă și de către bursă. Ulterior, evident că rezultatele economice ale acestor 5 agricultori vor fi foarte diferite, pentru că prețul de vânzare nu ține cont de cheltuielile sau productivitatea ta”, a mai spus Vladimir Bolea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Studierea noilor terapii personalizate împotriva cancerului ar putea ‘transforma’ modul de tratare a bolii

Studierea noilor terapii personalizate împotriva cancerului ar putea 'transforma' modul de tratare a bolii Oamenii de ştiinţă au început un studiu clinic pe scară largă...

Un cetățean străin care s-ar fi implicat în treburile interne ale Republicii Moldova, expulzat din țară

Un cetățean străin care s-ar fi implicat în treburile interne ale Republicii Moldova, expulzat din țară Un străin, în vârstă de 60 ani a fost...

Extremista Șoșoacă nu poate candida la prezidențiale din România

Extremista Șoșoacă nu poate candida la prezidențiale din România CCR a transmis sâmbătă seară un comunicat de presă în care a precizat că a respins...

De mâine, alegătorii pot solicita votarea la domiciliu, la urna de vot mobilă

De mâine, alegătorii pot solicita votarea la domiciliu, la urna de vot mobilă Comisia Electorală Centrală informează că începând cu 7 octombrie 2024, pot fi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.