Vladimir Plahotniuc nu vrea să preia funcţia de premier al R.Moldova înainte de alegerile din 2018

Publicat:

Liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, controversatul oligarh Vladimir Plahotniuc a negat miercuri că ar intenţiona să preia funcţia de prim-ministru înainte de alegerile parlamentare din 2018, în contextul în care marţi Curtea Constituţională a decis că preşedintele Igor Dodon poate fi “suspendat temporar”, iar mai mulţi analişti politici, precum şi liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, au declarat că această decizie lasă deschisă calea pentru ca Plahotniuc să ocupe fotoliul de premier, potrivit Independent.md, transmite şi agerpres.

Actualul executiv moldovean, condus de premierul Pavel Filip, îsi va duce mandatul până la capăt, menţionează un comunicat dat publicităţii miercuri de PD, în care se subliniază că Plahotniuc nu are intenţia de a ocupa funcţia respectivă.


Citeşte şi: Întrebarea care bântuie mediul online. COPIAZĂ separatiştii catalani propaganda folosită în protestele din Maidan?

“Preşedintele PD, Vlad Plahotniuc, precizează pentru a patra oară în acest an că actualul guvern, condus de premierul Pavel Filip, îşi va duce mandatul până la capăt şi nu există nicio intenţie de schimbare a acestuia din funcţie şi nicio intenţie a liderului PD de a ocupa această funcţie. Mai mult, preşedintele PD împreună cu întreaga conducere a partidului îşi exprimă satisfacţia faţă de activitatea premierului şi îi acordă toată susţinerea politică atât lui, cât şi echipei de miniştri”, se arată într-un comunicat remis de PD.

Scenariile vehiculate au fost catalogate de PD ca fiind “minciuni lansate de câteva personaje toxice, care se ascund în spatele activităţii politice sau jurnalistice pentru a manipula opinia publică”.

Perspectiva ca Plahotniuc să devină premier suscitase preocupare marţi seara la Chişinău. Până şi fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, opinase că Plahotniuc ar putea ajunge premier fără ca preşedintele Igor Dodon să semneze un decret în acest sens, decizia Curţii Constituţionale din 17 octombrie privind procedura de numire a ministrului apărării oferind o oportunitate în acest sens.

Referitor la soarta lui Igor Dodon, Tănase a subliniat că mingea este astăzi în terenul parlamentului, întrucât refuzul preşedintelui de a desemna un ministru propus de premier este o încălcare a Constituţiei, “prin urmare, parlamentului i s-a deschis calea de a iniţia procedura de impeachment în privinţa şefului statului”.

“Curtea a constatat încălcarea Constituţiei, fapt care justifică suspendarea din funcţie a preşedintelui. Parlamentului i s-a deschis calea pentru a iniţia procedura de suspendare. Decizia îi permite parlamentului să creeze câteva comisii sau o comisie de anchetă”, a declarat Tănase într-o emisiune televizată marţi seara.

Citeşte şi: Suspendarea primarului Dorin Chirtoacă va fi dezbătută la Strasbourg

Tănase consideră că este “neserios” din partea lui Igor Dodon să spună că nu se va conforma hotărârilor instanţei supreme, deoarece acestea sunt obligatorii pentru toţi.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis marţi că în cazul în care preşedintele se află în imposibilitatea de a numi un ministru în funcţie, atunci preşedintele parlamentului va exercita funcţia de preşedinte interimar. Dacă nici acesta nu va putea să-şi exercite atribuţiile, atunci premierul este cel care va face acest lucru, a relatat Deschide.md.

Această decizie intervine după sesizarea Curţii Constituţionale de către guvern privind refuzul preşedintelui Igor Dodon de a-l desemna pe Eugen Sturza în funcţia de ministru al apărării. Dodon a respins candidatura lui Eugen Sturza şi l-a propus la apărare pe Victor Gaiciuc, un protejat al său. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.