X

Vladimir Putin are joi întâlnirea anuală cu presa

Preşedintele rus Vladimir Putin are joi întâlnirea anuală cu presa, un eveniment foarte aşteptat în contextul unor noi tensiuni cu Occidentul referitor la intenţiile americanilor de a se retrage dintr-un tratat nuclear strategic şi o confruntare maritimă între Moscova şi Kiev, relatează AFP, scrie Agerpres.

Peste 1.700 de jurnalişti proveniţi aproape în totalitate din regiunile Rusiei, din Asia, Europa şi America au fost acreditaţi pentru această ”mare conferinţă de presă” tradiţională. Este vorba de cea de-a 14-a conferinţă de acest fel pentru Putin de la sosirea sa la putere în 2000.

Citește și : Ucraina nu se lasă intimidată: Va trimite din nou nave militare în Marea Azov

Miercuri, cu 24 de ore înainte de conferinţa de presă, canalul rus de televiziune Rossia 24 a lansat o numărătoare inversă şi a difuzat numeroase reportaje despre pregătirile pentru acest eveniment, care va avea loc la centrul internaţional al comerţului din Moscova şi care va fi tradus în limbile engleză, franceză şi germană.

Dacă debutul conferinţei este prevăzut pentru ora 09:00 GMT, ora încheierii sale nu este cunoscută de obicei dinainte.

Prima conferinţă de presă organizată în acest format nu a durat decât o oră şi 35 de minute în 2001, în timp ce în 2008 Putin a răspuns nonstop la întrebări în direct timp de patru ore şi 40 de minute. Începând din 2004, conferinţa nu a durat mai puţin de trei ore.

Citește și : ONU condamnă încălcările ‘sistematice, generalizate şi flagrante’ ale drepturilor omului în Coreea de Nord

Printre subiectele dominante figurează cele referitoare la relaţiile ruso-americane, aflate la cel mai scăzut nivel de la încheierea Războiului Rece, în pofida promisiunilor electorale ale lui Donald Trump privind o reapropiere între Rusia şi SUA, şi criza din Ucraina, unde conflictul armat dintre Kiev şi separatiştii proruşi s-a soldat cu peste 10.000 de morţi începând din 2014.

Tags: asiaeuropajurnaliştikievmoscovaoccidentVladimir Putin
Categorii: Știrile zilei