X

Vladimir Putin împlineşte astăzi 72 de ani

Vladimir Putin împlineşte astăzi 72 de ani

„Dumnezeu să îl aibă în a sa pază pe ţar!” este una dintre primele urări publice de ziua preşedintelui rus Vladimir Putin, care împlineşte luni 72 de ani şi care este liderul autocrat al Rusiei de aproape un sfert de secol, relatează Reuters.

Urarea a venit din partea ideologului rus ultranaţionalist Alexander Dughin pe contul său de Telegram, la câteva minute după miezul nopţii.

Citeşte şi: Ceremoniile pentru marcarea unui an de la sângerosul atac al Hamas au început în Israel – Stiripesurse.md

Dughin, în vârstă de 62 de ani, pledează de mult timp pentru unificarea teritoriilor vorbitoare de limbă rusă şi a altor teritorii într-un vast nou imperiu rus, care să includă şi Ucraina, unde Rusia poartă un război încă din februarie 2022.

Vladimir Putin împlineşte astăzi 72 de ani

Fiica lui Dughin a fost ucisă într-un presupus atentat cu maşină capcană în 2022.

„Astăzi, prieteni, este ziua de naştere a liderului nostru naţional”, a scris și Ramzan Kadîrov, liderul Republicii Cecene din Rusia, care se autointitulează „soldatul de rând” al lui Putin, într-un mesaj de felicitare pe Telegram, luni la miezul nopţii.

„Aceasta este o zi importantă pentru întreaga noastră Patrie”, a susținut el.

Putin, care a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina în 2022, a câştigat categoric alegerile din martie. Noul său mandat de şase ani, dacă va fi dus la bun sfârşit, îl va face cel mai longeviv lider al Rusiei din ultimii peste 200 de ani, de când ţarii şi împărătesele conduceau ţara.

Victoria în alegeri a consolidat controlul deja strâns al lui Putin asupra puterii.

Occidentul îl prezintă pe Putin drept un autocrat şi un criminal. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat drept ilegitim votul din martie care a prelungit mandatul fostului spion KGB.

Tags: rusiaVladimir Putin
Externe