Vladimir Putin şi-a intensificat contactele diplomatice după retragerea unilaterală a SUA” din dosarul nuclear iranian

Publicat:

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a intensificat contactele diplomatice, având convorbiri cu cancelarul german Angela Merkel după discuţiile purtate cu şeful statului turc Recep Tayyip Erdogan, în timp ce Moscova încearcă să salveze acordul privind dosarul nuclear iranian după retragerea SUA, relatează AFP, potrivit agerpres.

În cadrul unei convorbiri telefonice, preşedintele rus şi cancelarul german ”au discutat despre situaţia legată de planul de acţiune comun (acordul privind programul nuclear iranian) după retragerea unilaterală a SUA” din înţelegere, a declarat Kremlinul într-un comunicat.


Citește și : Spania : Parlamentul regional catalan va dezbate sâmbătă învestirea a lui Joaquim Torra, succesorul lui Carles Puigdemont

Cei doi lideri ”au subliniat importanţa menţinerii planului de acţiune comun pentru securitatea internaţională şi regională”, a adăugat sursa citată. Angela Merkel este aşteptată pe 18 mai la Soci, în sudul Rusiei, pentru o întâlnire cu Vladimir Putin.

Kremlinul a anunţat joi seară că Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au confirmat de asemenea determinarea lor de a continua să coopereze pentru a menţine acordul cu celelalte ţări semnatare ale acordului nuclear iranian.

Potrivit unor surse prezidenţiale turce, Erdogan şi Putin au convenit că decizia SUA privind acordul nuclear este eronată şi au subliniat că acest acord reprezintă un succes diplomatic care trebuie păstrat.

Rusia s-a impus în ultimii ani ca actor major în Orientul Mijlociu, un rol consolidat prin intervenţia sa militară în Siria, lansată în 2015, în sprijinul preşedintelui Bashar al-Assad.

Acordul privind programul nuclear iranian a fost încheiat în iulie 2015 după ani de negocieri intense între Teheran şi grupul ‘5+1’ (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China plus Germania). În cadrul acordului, Teheranul a convenit să îngheţe programul său nuclear până în 2025.

Mult timp antagoniste, Rusia şi Iranul şi-au ameliorat relaţiile odată cu sfârşitul ‘războiului rece’. În timp ce multe state nu aveau relaţii cu Teheranul, Moscova a fost de acord să reia, la mijlocul anilor ’90, contractul de construire a centralei nucleare iraniene de la Bushehr, abandonat de Germania.

Vladimir Putin a declarat miercuri că este “profund îngrijorat” de retragerea SUA din acest acord anunţată de preşedintele american Donald Trump, în pofida apelurilor multora dintre aliaţii săi.

Trump a anunţat, de asemenea, reintroducerea sancţiunilor împotriva Iranului care fuseseră ridicate în schimbul angajamentului Teheranului de a nu deţine arme nucleare.

Citește și : Ambasada SUA la Ierusalim,prima şi probabil nici ultima dată când o ambasadă este stabilită în Oraşul Sfânt (AFP)

Vladimir Putin se va întâlni luni cu directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano, în staţiunea Soci, pentru a discuta retragerea SUA din acordul internaţional privind programul nuclear iranian, a anunţat vineri Kremlinul, potrivit Reuters.

Iuri Uşakov, consilier al preşedintelui rus, a menţionat că Moscova lucrează îndeaproape cu Teheranul pentru a-l convinge să nu se retragă din acord, pe care îl consideră vital pentru stabilitatea globală. “Sperăm cu adevărat că acest lucru nu se va întâmpla. Sincer, lucrăm cu Iranul pentru a nu se retrage” din acord, a spus Uşakov.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șapte localități din Soroca vor avea sisteme de alimentare cu apă

Șapte localități din Soroca vor avea sisteme de alimentare cu apă Astăzi, 18 iulie 2024, în sala de protocol a Consiliului Raional Soroca, a avut...

Centrul perinatal din cadrul Spitalului raional Căușeni, renovat și dotat cu echipament medical performant

Centrul perinatal din cadrul Spitalului raional Căușeni, renovat și dotat cu echipament medical performant Femeile din Căușeni, dar și din raioanele vecine își vor aduce...

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va acorda R.Moldova un grant în valoare de 6 milioane de euro pentru eficiența energetică a 400 de...

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va acorda R.Moldova un grant în valoare de 6 milioane de euro pentru eficiența energetică a 400 de...

Recolta de porumb și floarea soarelui, afectată de seceta și temperaturile nocturne ridicate

Recolta de porumb și floarea soarelui, afectată de seceta și temperaturile nocturne ridicate Recolta de porumb și floarea soarelui a fost afectată de calamitățile naturale...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.