X

Vladimir Putin lasă să se înțeleagă că ar putea redeveni prim-ministru după expirarea mandatului său

Preşedintele rus Vladimir Putin a lăsat vineri să planeze îndoiala privind viitorul său după încheierea celui de al patrulea mandat, care se încheie în 2024, părând să dea de înţeles că ar putea redeveni prim-ministru, aşa cum a făcut-o în 2008, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Am respectat mereu şi respect constituţia Rusiei. În constituţie se menţionează clar: nu mai mult de două mandate” consecutive, a declarat el cu prilejul Forumului economic de la Sankt Petersburg, fiind întrebat dacă va renunţa cu adevărat la putere după 2024.

Citește și : Preşedintele francez denunţă ”acţiuni de o gravitate extremă”” ale unor foşti agenţi DGSE suspectați de spionaj

“În prezent, sunt la al doilea mandat”, a adăugat el înainte de a reaminti că în 2008 el a renunţat la postul său de preşedinte pentru a deveni prim-ministru, după care a revenit la Kremlin patru ani mai târziu.

“Am renunţat la postul de preşedinte pentru că constituţia nu autoriza o realegere pentru a treia orară. Asta este tot. Sunt gata să respect această regulă şi pe viitor”, a mai declarat Putin, lăsând să se înţeleagă că ar putea aplica aceeaşi metodă şi redeveni prim-ministru.

În 2008, după al doilea său mandat de preşedinte. Vladimir Putin i-a încredinţat postul de la Kremlin lui Dmitri Medvedev. Însă Vladimir Putin, devenit prim-ministru, a rămas veritabilul decident al ţării, exprimând poziţii în toate dosarele cruciale şi luând principalele decizii, potrivit observatorilor.

Citește și : Zborul MH17: Vladimir Putin respinge ferm responsabilitatea Rusiei

Întrebat în martie de un jurnalist în seara victoriei sale la alegerile prezidenţiale despre un eventual nou mandat în 2030, Vladimir Putin a părut să excludă o astfel de ipoteză: “Trebuie că glumiţi! Ce trebuie să fac? Să rămân aici până la 100 de ani? Nu”, a spus el.

Preşedintele rus, născut la 7 octombrie 1952, va avea 71 de ani în 2024, când îşi va încheia mandatul.

Tags: Dmitri Medvedevkremlinprim-ministruSankt PetersburgVladimir Putin
Categorii: Știrile zilei