X

Vladimir Putin şi Petro Poroşenko au discutat despre un eventual schimb de deţinuţi și despre situaţia din estul Ucrainei

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, au purtat joi o convorbire telefonică, în cadrul căreia au discutat despre situaţia din estul Ucrainei şi un eventual schimb de deţinuţi, a anunţat serviciul de presă al Kremlinului, citat de RIA Novosti şi Reuters, potrivit agerpres.

Discuţia a avut loc la iniţiativa părţii ucrainene, precizează Kremlinul.

Citește și : Parlamentul European denunță derapajele de la standardele democratice în Republica Moldova

Unul dintre subiectele discutate l-a constituit Acordul de la Minsk, iar liderul rus a subliniat importanţa lui, pledând pentru o creştere a eficienţei negocierilor în cadrul formatului de la Minsk şi a “formatului Normandia” (Franţa, Germania, Ucraina şi Rusia).

Cei doi preşedinţi au avut un schimb de opinii cu privire la propunerea Rusiei de înfiinţare a unei misiuni a ONU pentru susţinerea misiunii de monitorizare a OSCE.

Aceasta este a doua convorbire telefonică dintre Vladimir Putin şi Petro Poroşenko în decurs de o lună, prima având loc la 9 iunie. În timpul acelei convorbiri, Putin a “subliniat necesitatea eliberării fără întârziere a jurnaliştilor ruşi arestaţi în Ucraina”, inclusiv a directorului filialei ucrainene a agenţiei ruse de presa RIA Novosti, Kirill Vişinski.

Citește și : Peste 300 de migranţi au fost salvaţi de o patrulă a pazei de coastă de la Tripoli în largul coastei de vest a Libiei

La rândul său, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a cerut atunci eliberarea “deţinuţilor politici” ucraineni din Rusia, între care se numără cineastul Oleg Senţov, aflat în greva foamei într-o închisoare din Extremul Rus. Procesul împotriva lui Oleg Senţov, calificat drept “stalinist” de Amnesty International, a fost de asemenea denunţat de Kiev, UE şi SUA.

Tags: detinutikremlinPetro PoroşenkorusiaucrainaVladimir Putin
Categorii: Diaspora