Vladimir Voronin își sărbătorește ziua de naștere. Câți ani împlinește fostul șef de stat

Publicat:

Vladimir Voronin își sărbătorește ziua de naștere. Câți ani împlinește fostul șef de stat

Fostul șef de stat, Vladimir Voronin, își sărbătorește astăzi ziua de naștere. Liderul PCRM împlinește 83 de ani.

Vladimir Voronin s-a născut pe 25 mai 1941 în satul Corjova. În anul 1961 a absolvit Tehnicumul Cooperatist din Chişinău, în anul 1971 – Institutul Unional pentru Industria Alimentară, în anul 1983 – Academia de Ştiinţe Sociale de pe lîngă CC al PCUS, iar în anul 1991 – Academia Ministerului Afacerilor Interne al URSS.


De specialitate este inginer-economist, politolog şi jurist. Are gradul militar de general-maior. Activitatea de muncă şi-a început-o în anul 1961 în calitate de şef al brutăriei din satul Criuleni. Din 1966 pînă în 1971 a deţinut funcţia de director al Fabricii de Pîine din Dubăsari.

În următorii zece ani a activat în organele administrative de stat: comitetele executive raionale Dubăsari şi Ungheni, Comitetul Executiv Orăşenesc Ungheni.

În anul 1993 devine co-președinte al Comitetului organizatoric al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. În anul 1994 este ales prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. La alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din anul 1996 a candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova.

La data de 4 aprilie 2001 a fost ales Președinte al Republicii Moldova. Liderul PCRM a fost reales, la 4 aprilie 2005, în funcția de președinte al Republicii Moldova cu 75 voturi ale deputaților PCRM, PPCD, PDM și PSL.

Vladimir Voronin este căsătorit cu Taisia Voronin, de origine ucraineană. Aceștia au doi copii – omul de afaceri Oleg Voronin, și doctorița Valentina Voronin.

Liderul PCRM se gândește dacă își va înainta sau nu candidatura la alegerile prezidențiale din toamnă. „Filozofii spun că de 2 ori în aceeași apă nu poți intra. Eu am încălcat, să mai risc o dată?”, a declarat fostul șef de stat.

La 13 mai 2021, Vladimir Voronin, a fost ales cap de listă al Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

La 8 iulie 2020, Oleg Voronin, fiul fostului președinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin, a încercat să stopeze vânzarea la prețuri mici la Bursa de Valori a Moldovei a acțiunilor de la Fincombank pe care le-a deținut el și familia sa. O cerere în acest sens a fost depusă în instanță contra Băncii Naționale a Moldovei, Fincombank, Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Depozitarului central unic al valorilor mobiliare și Bursei de valori.

Sursa: unimedia.info

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un bărbat din Florida a salvat 12 vecini cu o placă de surf în timpul uraganului Helene

Un bărbat din Florida a salvat 12 vecini cu o placă de surf în timpul uraganului Helene Marty Thomas, locuitor al plajei Indian Rocks, Florida,...

Rust, difuzat în premieră la 3 ani după ce Alec Baldwin a împușcat-o pe Halyna Hutchins pe platou

Rust, difuzat în premieră la 3 ani după ce Alec Baldwin a împușcat-o pe Halyna Hutchins pe platou Filmul „Rust” va avea premiera la un...

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, a...

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată ‘deplorabilă’ de republicani

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată 'deplorabilă' de republicani O marionetă de 13 metri înălţime cu chipul unui Donald Trump complet dezbrăcat a fost...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.