Volodimir Zelenski, de la actor la lider tenace al rezistenței ucrainene împotriva ocupației ruse

Publicat:

La patru ani după ce a fost ales, președintele este susținut de 90% dintre ucraineni, scrie LA RAZON, potrivit RADOR.

Ascensiunea meteorică a lui Volodimir Zelenski, fost comediant și actor, la funcția de președinte al uneia dintre cele mai mari țări din Europa și lider de renume mondial al națiunii care luptă pentru existența sa a devenit unul dintre cele mai interesante fenomene politice din ultimii ani. În urmă cu patru ani, 73% dintre ucraineni l-au ales pe Zelenski președinte cu promisiunea de a reprima corupția și de a pune capăt conflictului militar hibrid de opt ani cu Rusia. Zelenski, un evreu vorbitor de limbă rusă din orașul industrial central Kryvyi Rih, a primit cele mai multe voturi, cu excepția unuia.


Citește și : Joe Biden şi-a ales şefa de campanie pentru scrutinul din 2024

Imaginea sa de outsider cinstit a fost creată de-a lungul anilor de carieră de comediant, care nu s-a ferit niciodată să-i satirizeze pe politicienii în exercițiu, și de actor care a jucat rolul unui profesor de istorie ajuns președinte și s-a angajat în reformarea unui sistem politic ineficient și egoist.

Patru ani mai târziu, Zelenski rămâne cel mai popular politician, cu sprijinul a peste 90% dintre ucraineni, încrezător în deciziile sale și alăturându-se efortului împotriva invaziei ruse. Popularitatea lui Zelenski scăzuse înainte de război, deoarece eforturile sale anticorupție au avut un succes limitat, dar el a rămas mai sus decât predecesorii săi.

De la începutul invaziei, Zelenski a negat orice sugestie că nu ar putea fi la înălțime, insistând să rămână la Kiev și să conducă rezistența. Celebra sa frază “Nu am nevoie de o plimbare, am nevoie de muniție”, ca răspuns aparent la sugestia lui Biden de a-l scoate din capitala asediată, a devenit unul dintre multele semnale unificatoare ale națiunii.

Zelenski a jucat un rol important ca şi comunicator. Abilităţile sale actoriceşti i-au fost de folos atunci când întreaga țară avea cea mai mare nevoie de ele, deoarece s-a adresat unei audiențe din străinătate, încercând să adună arme și să obţină sprijin pentru armata și poporul său. Mai mult, el a făcut impresie apărând în diverse locuri de-a lungul sau în apropierea liniilor frontului, precum în Herson, Bahmut sau, mai nou, Avdiivka, unde interacțiunile cu soldații păreau mult mai naturale decât cele ale rușilor cu Vladimir Putin.

Zelenski pare să aibă sub controlul său puterea în Ucraina, iar următoarele alegeri prezidențiale nu pot avea loc decât după încheierea legii marțiale. Cu toate acestea, este clar că, întrucât Ucraina rămâne o țară democratică, continuitatea lui la putere după război nu este garantată.

Citește și : Prigojin a dat ordinul: ‘Omorâţi-i pe toţi!’

În ciuda recunoașterii rolului președintelui, efortul de război este văzut mai mult ca o expresie a mobilizării a milioane de ucraineni decât ca rezultat al acțiunilor unui singur om, oricât de importante ar fi fost acestea.

De asemenea, lumea se întreabă dacă el ar fi putut să-i avertizeze pe ucraineni despre pericol înainte de a începe invazia sau dacă ar fi putut pregăti sudul țării pentru invazie. Dar, deocamdată, păstrarea țării și nevoia de a se asigura că aceasta are un viitor previzibil, sigur și prosper este sarcina principală atât a lui Zelenski, cât și a tuturor ucrainenilor care doresc să evite orice conflict intern semnificativ, pentru a nu oferi nicio oportunitate duşmanului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Melania Trump apără dreptul la avort în cartea sa de memorii

Melania Trump apără dreptul la avort în cartea sa de memorii Melania Trump apără cu fervoare dreptul la avort în viitoarea carte de memorii: „Am...

Unul dintre cei doi medici acuzaţi de moartea lui Matthew Perry a pledat vinovat

Unul dintre cei doi medici acuzaţi de moartea lui Matthew Perry a pledat vinovat Unul dintre cei doi medici acuzaţi în ancheta privind moartea lui...

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; a fost detectată gripă aviară

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; animalele erau pozitive la gripă aviară Zeci de tigri şi lei în captivitate au...

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.