Voluntari algerieni au reuşit să salveze aproximativ 300 de pui de flamingo roz amenințați de secetă

Publicat:

Voluntari algerieni au reuşit să salveze aproximativ 300 de pui de flamingo roz amenințați de secetă

Voluntari algerieni au reuşit să salveze săptămâna trecută aproximativ 300 de pui de flamingo roz care riscau să moară după secarea unui lac cu apă sărată din apropiere de Oum El Bouaghi, în estul Algeriei, a transmis un corespondent al AFP.

Mii de exemplare de flamingo roz migrează în fiecare an pentru a cuibări în zona lacului Tinsilt, la 450 de kilometri est de Alger, care constituie una dintre cele mai mari zone umede din ţară, cu o suprafaţă de peste 20 de kilometri pătraţi.


“În urmă cu o lună, aici exista încă apă”, a declarat Mourad Ajroud, unul dintre voluntarii salvatori, arătând spre o zonă devenită complet uscată.

Cadavrele unor păsări sunt răspândite pe întinderea vastă de pământ străbătut de crăpături, în trecut o zonă plină de verdeaţă în care trăiau mii de flamingi roz.

Dispariţia lagunei sub efectul temperaturilor ridicate le-a făcut pe exemplarele adulte să plece din zonă, lăsând în urma lor atât ouă neeclozate, cât şi pui, dintre care mulţi au murit. Alte zeci de exemplare au murit de foame, din cauza setei, a braconajului şi a atacurilor lupilor.

Tinsilt figurează pe lista celor de 50 de situri “Ramsar”, zone umede de importanţă naţională din Algeria.

Anul trecut, în zona lacului Telamine de lângă Oran, clasat şi el pe lista siturilor Ramsar, peste 100 de flamingi roz au murit din cauza poluării cauzate de ape reziduale, potrivit activiştilor ecologişti.

“Se vor întoarce anul viitor”

Un grup de voluntari a decis să transporte puii salvaţi de pe lacul Tinsilt spre o altă zonă umedă, în apropiere de Ain M’lila, situată la o distanţă de aproximativ 50 de kilometri.

Sătenii le-au furnizat vehicule pentru a-i transfera pe cei 283 de pui de flamingo roz până la lacul Mahidiya, conservat datorită uedurilor care se varsă în el.

Demersul a fost iniţiat de fotograful amator Tarek Kawajlia, care documentează fauna din regiune şi care a constatat în premieră scăderea în dimensiune a lacului şi dispariţia păsărilor.

Voluntarii efectuează “patrulări dimineaţa şi seara pentru a supraveghea puii până când aceştia se recuperează şi sunt capabili să zboare, pentru ca ei să poată reveni anul viitor în zona lor mlăştinoasă de origine şi ca viaţa să îşi reia cursul normal”, a explicat fotograful algerian.

“Nu am putut să salvăm toate păsările, nu am putut să le transportăm pe toate”, a declarat, cu regret, prietenul său, Mourad Ajroud, în vârstă de 53 de ani, în timp ce un alt voluntar, Ezzedine Laour, în vârstă de 36 de ani, încerca să izoleze o pasăre rănită pentru a o duce la o clinică veterinară.

La câteva ore după sosirea puilor în noul lor habitat, unele dintre păsările adulte li s-au alăturat.

“Operaţiunea a fost încununată cu succes şi părinţii şi-au regăsit puii într-o scenă magnifică”, a declarat Tarek Kawajlia într-un comentariu care însoţeşte foto

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Kremlinul consideră ‘inacceptabil’ refuzul de acreditare a cinci jurnalişti ai agenţiei Ria Novosti la Jocurile Olimpice

Kremlinul consideră 'inacceptabil' refuzul de acreditare a cinci jurnalişti ai agenţiei Ria Novosti la Jocurile Olimpice Kremlinul a calificat, luni, drept ”inacceptabil” refuzul primit de...

Un lot comercial de produse cosmetice nedeclarate, depistat într-un microbuz la vama Leușeni

Un lot comercial de produse cosmetice nedeclarate, depistat într-un microbuz la vama Leușeni Un lot comercial de produse cosmetice nedeclarate Serviciului Vamal a fost depistat...

Maib, desemnată ‘Cea mai bună bancă din Moldova’ pentru al doilea an consecutiv

Maib, desemnată 'Cea mai bună bancă din Moldova' pentru al doilea an consecutiv Maib a fost desemnată „Cea mai bună bancă din Moldova” în cadrul...

Kamala Harris va avea prima apariţie publică de când Biden s-a retras din cursă

Kamala Harris va avea prima apariţie publică de când Biden s-a retras din cursă Kamala Harris este de aşteptat să-şi facă luni prima apariţie publică...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.