X

Voluntari americani se pregătesc să devină profesori și consultanți în R. Moldova

Voluntari americani se pregătesc să devină profesori și consultanți în R. Moldova

Mai mulți voluntari ai Corpului Păcii din Statele Unite ale Americii sunt în febra pregătirilor pentru a deveni viitori profesori de limba engleză, de educație pentru sănătate și consultanți în dezvoltarea comunitară și organizațională în Republica Moldova. Timp de doi ani, aceștia vor locui în satele de la noi, la familiile gazdă, unde vor și preda în școlile locale. Acum voluntarii americani studiază limba română, care, spun ei, este o limba melodioasă.

Șase zile în săptămână, a câte patru ore, voluntarii americani studiază intens limba română, potrivit moldova1.md.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

În aceste 10 săptămâni noi punem accent pe comunicarea orală ca ei să se poată descurca în comunitățile în care vor merge să lucreze. Minimum de engleză la ore, minimum, cât mai mult limba română. Predăm vocabular care va fi utilizat în serviciul lor”, a spus profesoara de limba română, Ina Porubin.

În câteva zile, Collin va deveni voluntar al Corpului Păcii cu acte în regulă. De meserie este profesor de istorie într-o școală din orașul Newark, din statul New Jersey. Dorința de a călători și a cunoaște alte țări l-a motivat să devină voluntar. Tânărul spune că în cele două luni de când se află în Republica Moldova a îndrăgit cultura și mai ales bucatele noastre tradiționale.

Eu vreau să învăț despre cultura și istoria și să vorbesc cu oamenii din Moldova. În opinia mea Moldova este foarte frumoasă și oamenii din Moldova sunt foarte plăcuți și ospitalieri și mâncarea este foarte gustoasă, îmi place mult, mult, mult”, a declarat Collin, voluntar.

Și alți voluntarii americani spun că deja au îndrăgit țara noastră.

Ea este Eliza, o tânără din orașul Kansas. A auzit pentru prima dată despre țara noastră acum mai bine de 20 de ani de la bunicul ei. Lucrurile pe care le-a aflat a determinat-o să ne viziteze.

Am vrut să fiu voluntară pentru că am vrut să contribui cu ceva bun lumii și îmi place să învăț mai mult despre lume. Bunicul meu a fost în Moldova în anul 1995 și când eram mică, bunicul meu mi-a spus că Moldova este foarte frumoasă și oamenii aici sunt foarte generoși. Mereu am vrut să călătoresc aici”, a relatat Eliza, voluntară.

Eu iubesc să învăț alte limbi și să ajut oamenii. Eu voi lucra în Centrul de Tineret aproape de Chișinău, dar sper că lucrez și cu alte organizații din satul meu ca primăria sau biblioteca, liceu. Îmi place mâncarea și că fiecare casă are grădină. Îmi place să lucrez în grădină cu familia mea gazdă”, a afirmat Katheryn, voluntară.

Potrivit reprezentanților „Corpului Păcii”, 20 de voluntari americani urmează să activeze în mai multe localități din țara noastră.

Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

La solicitarea Guvernului Moldovei aici noi avem program de predare a limbii engleze, educație pentru sănătate și dezvoltarea organizațională comunitară. Însăși scopul organizației, global este promovarea păcii și prieteniei prin asistarea tehnică la necesitatea țării gazdă. În sate, în școlile din sate vor preda limba engleză în parteneriat cu profesori”, a menționat reprezentantul „Corpul Păcii”, Liuba Chitaev.

Corpul Păcii este o agenție guvernamentală apolitică din Statele Unite ale Americii fondată cu scopul de a sprijini popoarele în curs de dezvoltare și pentru a promova prietenia și pacea în lume. În Republica Moldova, misiunea este de 30 de ani și peste 1 400 de voluntari au reușit să promoveze o comunicare mai eficientă între cetățenii Republicii Moldova și cei ai Statelor Unite ale Americii.

Tags: consultanțiMoldovaprofesoriSUA
Externe