X

Von der Leyen intră în clinciuri cu preşedintele Africii de Sud pentru brevetele vaccinurilor anti-Covid

Preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a ţinut o ferventă pledoarie în favoarea suspendării brevetelor pentru vaccinurile create împotriva COVID-19, fiind însă respins de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cursul summitului ce a avut loc vineri la Bruxelles între lideri ai UE şi din Africa, relatează dpa, potrivit agerpres.

“Vorbim de vieţile a sute de milioane de oameni, şi nu de profitabilitatea câtorva companii”, a declarat Ramaphosa la o conferinţă de presă comună.

Citește și: Soldaţi americani au sosit joi în Slovacia – Black News

Deşi donaţiile sunt apreciate, guvernele care sunt serioase în ce priveşte accesul global la vaccinuri ar trebui să susţină o suspendare temporară a drepturilor de proprietate intelectuală în planul comerţului (cunoscute ca TRIPS – Trade-related Intellectual Property Rights, ce fac din 1995 obiectul unui acord în cadrul OMC; Organizaţia Mondială a Comerţului), în ce priveşte tehnologia medicală legată de COVID-19, a punctat preşedintele sud-african.

Discuţiile privind o propunere în acest sens a OMC, lansată de Africa de Sud şi India în 2002 ca mijloc de a ajuta ţările cu venituri mici să producă propriile vaccinuri, se află în impas. Uniunea Europeană a manifestat lipsă de entuziasm faţă de această propunere, Comisia Europeană argumentând ca mai bine să se folosească “flexibilităţile” existente în cadrul OMC şi să se consolideze capacitatea globală de producţie, prin alte mijloace.

Scepticii relaxării TRIPS susţin că împărtăşirea know-how-ului pentru producţia de vaccinuri este mai importantă decât formula în sine pentru a putea creşte livrările.

Aflată pe aceeaşi scenă cu Ramaphosa, von der Leyen a calificat proprietatea intelectuală ca fiind un “bun preţios”, iar preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat la rândul său că nu drepturile de proprietate intelectuală perturbă livrările pe termen scurt, ci problema transferurilor de tehnologie.

Citeşte şi: De unde va veni următoarea variantă îngrijorătoare a coronavirusului? – Black News

UE, care are o rată de vaccinare de 71%, a donat până acum aproape 145 de milioane de doze statelor africane, unde rata medie de inoculare anti-COVID-19 se menţine la 12%.

În fine, toţi participanţii la summitul de vineri au salutat lansarea unei iniţiative de transfer global de tehnologie pentru vaccinurile mRNA susţinută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, prin care şase ţări africane – Egipt, Kenya, Nigeria, Senegal, Africa de Sud şi Tunisia – vor fi primele state de pe continent care vor primi tehnologia necesară producerii de vaccinuri pe bază de ARN mesager.

Tags: Africa de SudbrevetbruxellesComisia Europeană (CE)covid-19Cyril RamaphosaOMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii)TRIPS - Trade-related Intellectual Property RightsUrsula Von Der Leyenvaccin
Categorii: Diaspora