Von der Leyen o propune pe fosta eurodeputată Iliana Ivanova ca nou comisar din partea Bulgariei

Publicat:

Preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a propus miercuri ca bulgara Iliana Ivanova să fie noul comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, după ce predecesoarea acesteia, Mariya Gabriel, a demisionat din funcţie în luna mai pentru a încerca să formeze un guvern în Bulgaria, relatează EFE, potrivit agerpres.

Într-o declaraţie, Von der Leyen a transmis că i-a intervievat pe cei doi candidaţi propuşi de Sofia – Iliana Ivanova şi Daniel Lorer – şi că, deşi ambii au demonstrat “un mare angajament faţă de Uniunea Europeană şi activitatea comisarului” şi au “experienţa relevantă pentru această funcţie”, a ales să o propună pe Ivanova.


Citeşte şi: Wagner, ‘trădare’ – ce trebuie reținut din discursul lui Vladimir Putin – Black News

Iliana Ivanova, în vârstă de 44 de ani, “are o experienţă semnificativă în afacerile europene, fiind membră a Curţii de Conturi Europene din 2013 şi, înainte de aceasta, membră a Parlamentului European între 2009 şi 2012 şi vicepreşedintă a Comisiei pentru control bugetar”, a explicat şefa CE.

Potrivit lui Von der Leyen, experienţa sa anterioară va fi “crucială” pentru punerea în aplicare a programului de cercetare Orizont Europa, pentru îmbunătăţirea performanţei bugetului UE pentru cercetare şi pentru “obţinerea unui impact mai bun pe teren”.

Bulgara Mariya Gabriel a demisionat din funcţia de comisar pe 15 mai pentru a accepta mandatul de a încerca să formeze un guvern în Bulgaria, iar pe 6 mai a preluat portofoliul de vicepremier şi şef al afacerilor externe în noul executiv al ţării sale.

Citeşte şi: Prigojin și minciunile lui Putin – Black News

Ea însăşi devenise, de asemenea, comisar la jumătatea mandatului, în iulie 2017, înlocuind-o pe bulgara Kristalina Georgieva, care demisionase din funcţie pentru a-şi asuma conducerea Băncii Mondiale (BM) şi acum conduce Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Parlamentul European va trebui să valideze candidata Bulgariei în urma unei audieri, în care îi va evalua cunoştinţele despre portofoliul pe care şi-l va asuma şi va verifica dacă nu are conflicte de interese. Consiliul trebuie, de asemenea, să îi dea undă verde.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Erdogan acuză Israelul că l-a atacat ‘fără rușine’ pe secretarul general al ONU

Erdogan acuză Israelul că l-a atacat 'fără rușine' pe secretarul general al ONU Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a acuzat vineri Israelul că l-a atacat...

Judocanul Vadim Ghimbovschi a obținut medalia de bronz la Campionatul Mondial U21

Judocanul Vadim Ghimbovschi a obținut medalia de bronz la Campionatul Mondial U21 Judocanul Vadim Ghimbovschi (90 kg) a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial...

Trump sugerează că Israelul ar trebui să atace instalaţiile nucleare iraniene

Trump sugerează că Israelul ar trebui să atace instalaţiile nucleare iraniene Fostul preşedinte Donald Trump a sugerat vineri că Israelul ar trebui să lovească instalaţiile...

BNM va utiliza inteligența artificială în mai multe domenii-cheie. Care sunt acestea

BNM va utiliza inteligența artificială în mai multe domenii-cheie. Care sunt acestea Banca Națională a Moldovei (BNM) utilizează mai multe instrumente de inteligență artificială (AI)...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.