X

Von der Leyen: UE a reuşit să strângă 100 de milioane de euro din buget pentru reconstrucţia post-cutremur a Albaniei

Uniunea Europeană a promis 100 de milioane de euro la o conferinţă a donatorilor pe care a organizat-o luni la Bruxelles pentru a ajuta Albania să îşi revină după cutremurul devastator din noiembrie, relatează DPA, potrivit agerpres.

“UE a reuşit să strângă 100 de milioane de euro din buget”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la conferinţa ‘Împreună pentru Albania’.

Citește și : Belgia suspendă procedura de extrădare în Spania a lui Puigdemont

Ajutorul vine după un pachet de urgenţă de 15 milioane de euro pe care UE l-a aprobat deja pentru reparaţii prioritare în decembrie, la scurt timp după cutremurul din 26 noiembrie, care a dus la prăbuşirea completă a numeroase clădiri pe coasta de la Marea Adriatică a Albaniei, precum şi la moartea a 51 de persoane şi rănirea altor sute.

Albania, care este printre cele mai sărace ţări din Europa, a estimat pagubele directe produse de catastrofă la 985 de milioane de euro, fiind aşteptate şi alte efecte negative ca urmare a încetinirii creşterii economice.

Printre participanţii la conferinţă s-au numărat reprezentanţi ai UE şi ai statelor sale membre, ai partenerilor din Balcanii de Vest, ai organizaţiilor internaţionale şi ai instituţiilor financiare internaţionale, inclusiv ONU şi Banca Mondială, a precizat Comisia Europeană.

Citește și : UE prelungeşte sancţiunile împotriva Belarusului

În acelaşi timp, Albaniei i s-a cerut să îşi îmbunătăţească regulile privind construcţiile, din cauză că multe dintre clădirile prăbuşite, inclusiv hoteluri de pe coastă, au fost ridicate fără a se ţine cont de normele de siguranţă.

Anul trecut, Albania nu a primit acceptul de a începe negocierile de aderare la UE din cauza unui dezacord pe acest subiect între lideri din blocul comunitar.

Tags: AlbaniabruxellescutremurMarea AdriaticăUrsula Von Der Leyen
Categorii: Diaspora