X

Vor fi verificate tranzacțiile Moldovagaz și contribuția statului la capital

Vor fi verificate tranzacțiile Moldovagaz și contribuția statului la capital

Ministerul Energiei intenționează să clarifice o serie de aspecte menționate în raportul de audit, pe care însă auditorii nu s-au putut pronunța în fond, din cauza lipsei documentelor la Moldovagaz, în special ce țin de datoria formată înainte de anul 2003.

Citeşte şi: Concluziile preliminare ale Misiunii ENEMO după alegeri – Stiripesurse.md

Astfel, din acest motiv ar fi nevoie de o companie care să verifice corectitudinea tranzacției, dar și contribuția Republicii Moldova la formarea societății pe acțiuni Moldovagaz, corectitudinea evaluării activelor și a includerii lor în capitalul social al întreprinderii, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, în emisiunea „La 360 de grade” de la postul nostru de radio, transmite Mold-street.com.

„Următorii pași sunt că vom identifica o companiile care ar putea și ar accepta să meargă în acest exercițiu. Repet, vorbim despre tranzacții ce au avut loc până în 2003. Deci acolo trebuie de căutat prin arhivă documentele, pentru că nu este nimic digitalizat din acea perioadă. Nu exclud că o parte din documente nu sunt, sau nu vor putea fi găsite. În baza acestui exercițiu noi vom cunoaște cât din acele 200 de milioane (dolari n.r.) și dacă acelea sunt atribuite corect.

Vor fi verificate tranzacțiile Moldovagaz și contribuția statului la capital

Și alt aspect este valoarea cotei Guvernului Republicii Moldova în societatea Moldovagaz și dacă a fost cumva prejudiciată sau viciată”, a declarat Victor Parlicov.

Amintim, Consiliul de Observatori al SA Moldovagaz nu a aprobat raportul final al auditului independent al datoriei companiei către Gazprom. Subiectul, care a fost inclus în ordinea de zi a ședinței din 2 noiembrie, nu a fost susținut de majoritatea membrilor Consiliului de Observatori, care reprezintă Gazprom.

Un raport de audit, realizat de două companii internaționale, prezentat în luna septembrie concluziona că Moldovagaz ar avea o restanță de doar 8,6 milioane de dolari din cei peste 700 milioane pretinși de Gazprom.

 

Ministrul Parlicov spunea în septembrie 2023 că, din cele 709 milioane de dolari pretinşi de Gazprom, pentru 276 milioane de dolari nu au fost prezentate documente confirmative, nici de Moldovagaz şi nici de Gazprom. În privinţa a 400 milioane de dolari pretenţiile sunt neexecutabile, adică expirate, a subliniat Parlicov.

 

De menționat că Gazprom nu recunoaște rezultatele auditului extern comandat de Republica Moldova și anterior a declarat că intenționează să-și apere drepturile „în toate modurile posibile”.

Vor fi verificate tranzacțiile Moldovagaz și contribuția statului la capital

Moldovagaz în forma ei actuală a fost fondată în mai 1999 pe timpul Guvernului condus de Ion Sturza și are următoarea structură de acționariat:

Contribuția Moldovei a fost sub formă de infrastructură gazieră (conducte, stații de pompare etc) în timp ce Gazprom nu a contribuit cu bani sau active, ci cu datorii pretinse de la Republica Moldova, multe din care sunt calificate dubioase de specialiști.

Tags: gazpromMinisterul EnergieiMoldovagazVictor Parlicov
Categorii: EconomieȘtirile zilei