X

Vot în Parlament: Armata va avea sprijinul României în timpul operațiunilor și misiunilor de menținere a păcii

Vot în Parlament: Armata va avea sprijinul României în timpul operațiunilor și misiunilor de menținere a păcii

Parlamentul de la Chișinău a votat în primă lectură un proiect care prevede că Republica Moldova va beneficia de sprijinul României în cazul participărilor la operațiuni și misiuni de menținere a păcii, votul fiind oferit de 58 de aleși.

Prezent la ședință, ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi, a venit cu detalii pentru evitarea ,,dezinformărilor și interpretărilor”.

Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

,,Se introduce un nou articol având următorul cuprins: părțile se vor sprijini în condiții reciproce și bazate pe oportunitate în toate aspectele referitoare la pregătirea și participarea la misiuni și operații în cadrul coalițiilor multinaționale sub egida ONU, OSCE, NATO și UE”, a spus oficialul.

Totodată, ministrul Anatolie Nosatîi a menționat că ,,sprijinul și serviciile prevăzute se vor acorda în aceleași condiții ca cele aplicabile propriului personal participant în misiuni sau operații desfășurat în afara teritoriului statelor celor două părți”.

Opoziția indignată

Deputații Opoziției, precum ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au adus critici, susținând că astfel este încălcată Constituția.

,,Pentru ce vouă România? Voi, singuri, nu puteți îndeplini aceste atribuții în continuare?”, a declarat Vladimir Voronin, fost președinte al țării vecine și actual deputat BCS.

Proiectul de lege a fost votat în cadrul ședinței din data de 27 iunie, acesta fiind ,,pentru ratificarea celui de-al doilea Protocol de amendare, semnat la București la 24 mai 2024, a Acordului dintre Guvernului Republicii Moldova și Guvernului României privind cooperarea în domeniul militar, semnat la Chișinău la 20 aprilie”. 

,,Cel de-al doilea Protocol de amendare a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar are drept scop facilitarea acordării reciproce a suportului logistic și a serviciilor aferente participării în comun la operații și misiuni de menținere a păcii. De menționat că una dintre prioritățile Armatei Naționale este creșterea nivelului de participare efectivă a Republicii Moldova în misiuni și operații internaționale de menținere a păcii în scopul consolidării securității și stabilității”, potrivit reprezentanților Parlamentului moldovean.

Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

Prin urmare, cele două state se vor sprijini reciproc ,,în contextul pregătirii și participării la misiuni și operații de menținere a păcii în cadrul coalițiilor multinaționale sub egida ONU, OSCE, NATO sau UE. Suportul va prevedea inclusiv sprijin logistic, de transport, servicii de telefonie și internet, financiar, medical și evacuare în situații de urgență”.

Pentru ca să intre în vigoare, proiectul de lege urmează să fie supus votului în a doua lectură de aleșii de la Chișinău.  

Tags: Anatolie NosatîiMoldovaNATOONUOSCEparlament
Știrile zilei