X

Vovc: ‘Când Rusia încerca să ne sugrume, România ne dădea o gură de aer’

Vovc: ‘Când Rusia încerca să ne sugrume, România ne dădea o gură de aer’

De fiecare dată Rusia va căuta metode de a îngenunchea R. Moldova. Declarația a fost făcută de secretarul general al Partidului Platforma DA, Liviu Vovc, în cadrul unei emisiuni.

„În toată această perioadă cât Federația Rusă încerca să ne sugrume, România ne dădea câte o gură de aer ca noi să rezistăm. Este salutabilă implicarea României în soluționarea problemelor energetice din R. Moldova”, spune Liviu Vovc, transmite tvrmoldova.md. 

Citeşte şi: Iohannis: Vom continua să sprijinim Ucraina şi să asistăm Republica Moldova în aceste vremuri dificile

Potrivit lui Vovc, Moldova ar trebui să construiască cât mai multe gazoducte pentru a se lega de România astfel încât să aibă stabilitate.

„Ar trebui să construim câte mai multe noduri electrice ca să putem primi cât mai multă electricitate, pentru că, din păcate, la moment, energia electrică care vine din România oricum trebuie să treacă pe la Cuciurgan. Trebuie să avem cât mai multe conexiuni energetice cu România astfel încât să fim independenți și să putem să avem un cuvânt de spus și să nu ne temem”, spune secretarul general al Partidului Platforma DA.

Acesta susține că Moldova trebuie să devină independentă energetic și să se debaraseze de relația cu Gazpromul.

Vovc: ‘Când Rusia încerca să ne sugrume, România ne dădea o gură de aer’

„În general, ar fi corect să scoatem din joc și Moldovagaz. Noi, la moment, la prețul la gaz de șapte lei sunt devieri tarifare la Moldovagaz pe care le-a adunat pe parcursul anilor. De ce ar trebui să achităm aceste devieri Moldovagaz dacă nu este Moldovagaz furnizorul de gaz, dar Energocomul procură gazul din exterior și îl aduce în R. Moldova? Doar pentru că îl transportă? Și deja nici de transport nu este responsabilă Moldovagaz, dar Transgaz din România. Atunci pentru ce? Că emite facturile noi trebuie să achităm câte șapte lei din fiecare metru cub de gaz? Ar trebui exclusă din acest circuit și Energocom să își asume relațiile direct cu clienții”, a spus Liviu Vovc.

„UE e salvarea R. Moldova și avem șanse să ne dezvoltăm, dar ceea ce cred eu – considerăm că reunirea (n.r. – cu România) va fi cea mai bună soluție și cea mai scurtă de accedere în UE”, a precizat Liviu Vovc.

Tags: Liviu VovcMoldovagazPlatforma DAR. MoldovaRomaniarusia
Categorii: PoliticăȘtirile zilei