X

Vrei să călătorești în vacanță împreună cu pisica sau câinele? Tot ce trebuie să știi despre pașaportul UE pentru animalele de companie

Vrei să călătorești în vacanță împreună cu pisica sau câinele? Tot ce trebuie să știi despre pașaportul UE pentru animalele de companie

Nu doar cetățenii UE se bucură de libera circulație în cadrul Uniunii Europene. Datorită adoptării unor norme UE armonizate privind călătoriile cu animale de companie, pisicile, câinii și chiar dihorii beneficiază și ei de acest drept.

Dacă călătoriți în această vară în UE cu prietenul dvs. cu patru picioare, trebuie doar să vă asigurați că pașaportul UE pentru animale de companie este la zi, informează site-ul Comisiei Europene.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

Pașaportul UE pentru animale de companie conține o descriere și detalii despre animalul dvs. de companie, inclusiv codul microcipului sau al tatuajului, precum și dosarul de vaccinare antirabică și datele de contact ale veterinarului care a eliberat pașaportul.

Puteți obține un pașaport UE pentru câinele, pisica sau dihorul dumneavoastră de la orice veterinar autorizat. Cea mai importantă cerință, care se aplică și animalelor de companie care călătoresc în UE dintr-o țară din afara UE, este ca vaccinarea antirabică a animalului dvs. de companie să fie la zi.

Și, în cazul în care călătoriți într-o țară liberă de tenia Echinococcus multilocularis (adică Finlanda, Irlanda, Malta, Norvegia și Irlanda de Nord), este important ca animalul dvs. de companie să fi urmat un tratament împotriva acestei tenii.

Există câteva excepții de reținut. Începând cu 2021, pașapoartele UE pentru animale de companie eliberate rezidenților din Marea Britanie nu mai sunt valabile pentru călătoriile cu animale de companie din Marea Britanie către o țară din UE sau Irlanda de Nord.

De asemenea, trebuie reținut că pașaportul UE pentru animale de companie este valabil numai pentru pisici, câini și dihori. Dacă animalul dvs. de companie este o pasăre, o reptilă, un rozător sau un iepure, trebuie să verificați normele naționale ale țării pe care intenționați să o vizitați pentru informații privind condițiile de intrare.

Dacă călătoriți cu animalul dvs. de companie dintr-o țară din afara UE în UE, documentul pe care trebuie să îl prezentați este un „certificat european de sănătate animală”.

Asemănător pașaportului UE pentru animale de companie, certificatul UE de sănătate animală conține detalii privind sănătatea, identitatea și vaccinarea împotriva rabiei a animalului dumneavoastră de companie. Acesta trebuie obținut de la un veterinar oficial de stat din țara dumneavoastră cu cel mult 10 zile înainte de sosirea animalului dumneavoastră în UE.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

De asemenea, trebuie să anexați o declarație scrisă la certificatul UE de sănătate animală al animalului dvs. de companie în care să precizați că relocarea acestuia se face din motive necomerciale.

Puteți călători cu până la cinci animale de companie, dar dacă sunt mai mult de cinci animale (câini, pisici sau dihori) trebuie să furnizați dovada că acestea participă la un concurs, o expoziție sau un eveniment sportiv și că au mai mult de 6 luni.

Iar dacă nu intenționați să vă însoțiți animalul de companie în călătorie, trebuie să autorizați în scris o altă persoană să vă însoțească animalul. Cu toate acestea, trebuie să vă reîntâlniți cu animalul dvs. de companie în termen de 5 zile de la relocarea acestuia.

Tags: animaleUEvacanta
Diverse