X

Vrei să candidezi la funcția de șef al statului? Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să fii președintele R.Moldova

Vrei să candidezi la funcția de șef al statului? Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să fii președintele R.Moldova

Cetățenii R. Moldova care doresc să candideze la funcția de șef al statului trebuie să corespundă mai multor cerințe stabilite de legislație.

Astfel, candidații trebuie să aibă vârsta de cel puțin 40 de ani, să fi locuit în Republica Moldova nu mai puțin de 10 ani, să cunoască limba română și să aibă studii superioare absolvite, potrivit ziarulnational.md.

Citește și: VIDEO Momentul când șeful regiunii Kursk i-a spus lui Putin că Rusia a pierdut controlul asupra a 28 de așezări din regiune, iar președintele Rusiei l-a întrerupt

Totodată, nu pot candida la funcția de șef al statului persoanele condamnate la închisoare prin hotărâre judecătorească definitivă, cele care au antecedente penale nestinse pentru infracțiuni săvârșite cu intenție și sunt private de dreptul de a ocupa funcții de răspundere prin hotărâre judecătorească definitivă.

Dreptul de a desemna candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova îl au partidele politice înregistrate până la data intrării în vigoare a actului cu privire la stabilirea datei alegerilor prezidențiale, blocurile electorale constituite și înregistrate în condițiile Codului electoral și cetățenii Republicii Moldova care își înaintează propria candidatură.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, desemnarea candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova se face începând cu 60 de zile înainte de data alegerilor și terminând cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor.

Citește și: Alertă de călătorie în Grecia. Recomandările MAE

Pentru alegerile din acest an, perioada de desemnare a candidaților la prezidențiale va începe pe 21 august 2024.

Tags: legislatieMoldovașef al statului
Politică