Vrinda Grover se alătură Comisiei internaţionale independente de anchetă privind Ucraina

Publicat:

Avocata indiană Vrinda Grover va fi noul membru al Comisiei internaţionale independente de anchetă privind Ucraina, care, începând de anul trecut, investighează presupusele încălcări ale drepturilor omului comise de Rusia de la începutul invaziei în Ucraina, transmite EFE, potrivit agerpres.

Preşedintele Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, Vaclav Balek, a numit-o miercuri pe avocata indiană pentru a o înlocui pe experta bosniacă Jasminka Dzumhur, care a făcut parte din Comisie de la constituirea acesteia, pe 4 martie 2022.


Citeşte şi: Unde muncesc oamenii cel mai mult și cel mai puțin în Europa? – Black News

Grover se va alătura astfel columbianului Pablo de Greiff şi norvegianului Erik Mose, care prezidează Comisia.

Avocata are o experienţă de peste trei decenii în diferite domenii ale dreptului în India, unde a apărat victimele unor cazuri emblematice, precum masacrul anti-sikh din 1984 sau uciderea a peste patruzeci de tineri musulmani în Uttar Pradesh în 1987.

De-a lungul carierei sale, Grover a reprezentat victime şi supravieţuitori ai violenţei sexuale, torturii, masacrelor comunitare sau ai crimelor în regim de detenţie.

De asemenea, a apărat profesionişti din mass-media, activişti pentru drepturile omului şi condamnaţi la moarte.

Vrinda Grover a fost o figură vizibilă a mişcărilor pentru drepturile femeilor din India şi în prezent prezidează consiliul de administraţie al ONG-ului International Service for Human Rights.

În cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, Grover a fost unul dintre fondatorii Grupului de Lucru pentru Drepturile Omului în India şi membră a Grupului consultativ regional al societăţii civile pentru Asia şi Pacific al UN Women între 2012 şi 2016.

În 2012, a participat la o misiune de anchetă a Organizaţiei Mondiale împotriva Torturii şi a Federaţiei Internaţionale pentru Drepturile Omului în Filipine, unde a investigat situaţia activiştilor pentru drepturile omului din ţara asiatică.

Citeşte şi: Medicii români sunt epuizați – Black News

Pe 4 aprilie, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a reînnoit mandatul Comisiei de anchetă privind Ucraina pentru un an.

Se aşteaptă ca organismul să prezinte două rapoarte în lunile următoare, unul în octombrie, în faţa Adunării Generale, şi un altul mai cuprinzător la sesiunea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului din martie 2024.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rusia și Ucraina fac schimb de 180 de prizonieri

Rusia și Ucraina fac schimb de 180 de prizonieri Rusia și Ucraina ar urma să schimbe 180 de prizonieri în cadrul unui acord facilitat de...

Rusia și-a retras și ultima navă militară pe care o mai avea în Crimeea. Flota rusă „a pierdut controlul asupra Mării Negre”

Rusia și-a retras și ultima navă militară pe care o mai avea în Crimeea. Flota rusă „a pierdut controlul asupra Mării Negre” Rusia și-a retras...

14 localități ruse de la graniță restricționează accesul populației din cauza bombardamentelor ucrainene

14 localități ruse de la graniță restricționează accesul populației din cauza bombardamentelor ucrainene Regiunea rusă Belgorod va restricţiona, începând din 23 iulie, accesul în 14...

Viktor Medvedciuk i-a trimis o scrisoare lui Trump în care dă vina pe Ucraina pentru tentativa de asasinat

Viktor Medvedciuk i-a trimis o scrisoare lui Trump în care dă vina pe Ucraina pentru tentativa de asasinat Fostul deputat ucrainean prorus Viktor Medvedciuk i-a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.